Leider van Algerijnse groep die Fransman onthoofdde is nu zelf dood

Strijders van Jund al-Khilafa met de gevangen Fransman Hervé Gourdel, in september 2014.
AFP Strijders van Jund al-Khilafa met de gevangen Fransman Hervé Gourdel, in september 2014.
Het Algerijnse leger heeft ten oosten van de hoofdstad Algiers de leider van de terreurgroep Jund al-Khilafa gedood, die zelf in september de ontvoering en executie van de Franse toerist Hervé Gourdel had opgeëist. Dat meldde het station Nahar TV. Het leger heeft het bericht bevestigd.

Volgens de televisiezender is Abdelmalek Gouri samen met twee andere jihadisten gedood in Sidi Daoud, 80 km ten oosten van Algiers. Abdelmalek, ook bekend als Khalid Abu Suleiman, leidde de groep genaamd Soldaten van het Kalifaat, die verbonden is aan terreurgroep IS. Hij vocht al tegen het regeringsleger in de jaren negentig, toen er in Algerije een bloedige burgeroorlog woedde.

Zaterdag maakte het Algerijnse leger al bekend drie jihadisten te hebben omgebracht tijdens een operatie in Sidi Daoud. Onder hen was een "gevaarlijke terrorist" die sinds 1995 was gezocht, en dat is ook de datum vanaf wanneer Abdelmalek Gouri werd opgespoord.

Bondgenoot

In september gijzelde de groep van Abdelmalek de Fransman Gourdel, die een wandeltocht ging maken in de bergen ten oosten van Algiers. Kort na zijn gijzeling werd een filmpje gepubliceerd, waarop te zien is dat Gourdel wordt onthoofd. De moslimextremisten lieten weten dat het een vergelding was voor de deelname van Frankrijk aan de strijd in Irak tegen IS.

Volgens een bron binnen de strijdkrachten hebben de Algerijnse veiligheidsdiensten dit jaar 110 extremistische moslims gedood. Algerije blijft daarmee een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten in de strijd tegen gewapende moslimsgroepen in de regio.