Leider Hongkong erkent onvrede bij bevolking

Carrie Lam.
AFP Carrie Lam.
De verpletterende overwinning van het pro-democratische kamp tijdens de lokale verkiezingen van zondag in Hongkong “is een weerspiegeling van de ontevredenheid van de bevolking”. Dat heeft de leider van Hongkong, Carrie Lam, toegegeven. Desondanks is ze niet bereid concessies te doen aan het pro-democratiekamp dat in alle achttien kiesdistricten de meerderheid behaalde.

Tijdens een wekelijkse persbijeenkomst zei Lam dat de verkiezingen "de tekortkomingen bij de overheid en de onvrede over de lange tijd die nodig is om de huidige onstabiele situatie het hoofd te bieden en het geweld te beëindigen" hebben onthuld. Volgens de regeringsleider gaat haar regering "serieus nadenken" over de verkiezingsuitslag en "het bestuur verbeteren".

Eerder had Lam al verklaard dat haar regering “nederig” zal luisteren naar de bevolking. De Chinese regering liet intussen weten dat het achter de leider van Hongkong blijft staan. 

De kandidaten van het pro-democratiekamp hebben bijna alle zetels opgeëist. Volgens de lokale televisiezender RTHK zijn 390 van de 452 zetels naar de pro-democraten gegaan. Dat is bijna 90 procent.

Recordopkomst

Het pro-Chinese kamp leed zware verliezen en staat vooralsnog op 45 zetels. Bij de vorige districtsverkiezingen in Hongkong behaalden de kandidaten die voor betere betrekkingen met Peking zijn nog ruim 75 procent van de zetels.
Een recordaantal mensen is zondag naar de stembus gegaan. 71 procent van de mensen die zich geregistreerd hadden, heeft gestemd, dat zijn ongeveer 3 miljoen mensen.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Bert Thijs

    Nu komt het erop aan redelijk te blijven.. een evenwichtsoefening tussen de invloed van de Chinese overheid tolereren, en tegelijkertijd de vrijheden van Hongkong te vrijwaren.