Leider Duitse sociaaldemocraten neemt ontslag na nederlaag Europese verkiezingen

Andrea Nahles, de leider van de Duitse sociaaldemocratische partij SPD, gaat ontslag nemen. Dat heeft ze vandaag aangekondigd. Nahles zet een stap opzij omdat haar partij vorige week tijdens de Europese verkiezingen een zware nederlaag heeft geleden.

Nahles, de eerste vrouwelijke leider van de SPD, zal morgen officieel haar ontslag voorleggen aan de partijtop. Een dag later zal ze ook afstand doen van haar functie als fractieleider in het parlement. "Ik heb niet langer de steun die nodig is om mijn functies uit te oefenen", zo staat in haar mededeling. Het is nog niet duidelijk wie Nahles zal opvolgen.

De SPD werd vorige week zwaar afgestraft bij de verkiezingen voor het Europees parlement. De centrumlinkse partij kreeg nog 15,8 procent van de stemmen, een verlies van meer dan 11 procentpunt. De SPD viel terug van 27 naar 16 zetels en verloor bovendien haar tweede plaats in de pikorde aan de groenen.

De SPD koos Nahles vorig jaar april tot nieuwe voorzitter. Een jaar eerder was ze fractievoorzitter geworden. De sociaaldemocraten maken samen met de christendemocratische CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel deel uit van de Duitse regeringscoalitie. 

Olaf Scholz, vicekanselier namens de SPD in de regering van Angela Merkel (CDU), zei dat hij het spijtig vindt dat Nahles vertrekt. “In moeilijke tijden heeft zij verantwoordelijkheid genomen en is ze begonnen met het vernieuwingsproces in de partij.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.