Leider Democraten in Senaat VS stopt

GETTY
De leider van de Democraten in de Senaat in Washington, Harry Reid, stopt. De doorgewinterde 75-jarige politicus stelt zich niet herkiesbaar bij de verkiezingen van 2016, liet hij aan de New York Times weten, en later op de dag ook in een videoboodschap.

Na maanden wikken en wegen is het besluit gevallen. Een ongeluk thuis waardoor hij ernstige verwondingen aan een oog en zijn gezicht opliep, hebben zijn opstappen bespoedigd. Reid had een zwaar sportongeluk in januari, waardoor zijn rechteroog beschadigd raakte en hij een bril met zwarte glazen moet dragen.

De verplichte rust na het ongeluk deed Reid nadenken over zijn toekomst, zei hij in de videoboodschap. "Maar mijn beslissing heeft niets te zien met mijn ongeluk, heeft niets te maken met mijn voorzitterschap van de minderheid en het heeft zeker niets te maken met mijn herverkiezingskansen."

"Ik wil stoppen op mijn hoogtepunt'', aldus de senator uit Nevada. Reid heeft drie decennia doorgebracht in het Congres in Washington. Hij vertegenwoordigt de staat Nevada, in het westen van het land. Senator Charles Schumer van de staat New York is de beoogd opvolger als Democratisch kopstuk in de Senaat.

Reid zorgde er mee voor dat de hervorming van de Amerikaanse gezondheidswetgeving, "Obamacare", goedgekeurd werd in de Senaat.

De Amerikaanse president Barack Obama met senator Harry Reid.
AP De Amerikaanse president Barack Obama met senator Harry Reid.