Leider al-Qaida in Jemen gedood door drone

Nasir al-Wuhayshi
CNN Twitter Nasir al-Wuhayshi
Al-Qaida op het Arabische schiereiland (AQAP) bevestigt vandaag dat een Amerikaanse drone leider Nasir al-Wuhayshi heeft gedood in Jemen. AQAP doet dat in een video die online gezet werd. Amper 24 uur eerder waren er nog - onbevestigde - berichten over de dood van Mokhtar Almokhtar, de leider van een aan al-Qaida gelinkte terreurbeweging in Noord-Afrika. Ook daar zou het Amerikaanse leger verantwoordelijk voor zijn.

Nasir al-Wuhayshi werd afgelopen vrijdag gedood bij een drone-aanval in de stad Mukalla. Eerder vandaag maakten verschillende Jemenitische media maken al melding van zijn overlijden, maar dat nieuws werd nu dus ook officieel bevestigd door de terreurgroep zelf.

Al-Wuhayshi was na al-Zawahiri de nummer twee van al-Qaida wereldwijd. Hij staat ook op de Amerikaanse lijst van meest gezochte personen, omdat hij aanslagen zou hebben gepland op Amerikaanse bodem.

Al-Wuhayshi, afkomstig uit het zuiden van Jemen, ontmoette al-Qaida-leider Osama bin Laden in de jaren negentig in Afghanistan. Hij werd zijn persoonlijke secretaris. Jarenlang fungeerde hij als "zijn schaduw". Eind 2001 slaagde hij erin om de regio Tora Bora in Afghanistan te ontvluchtten, na het offensief van de Amerikanen als antwoord op de aanslagen van 9/11. De man bouwde in zijn thuisland Jemen een netwerk van al-Qaida op, eerst vanuit de gevangenis, waar hij in 2006 kon ontsnappen. Drie jaar later werden de Jemenitische en Saoedische tak verenigd onder AQAP. Voor de VS is dat nog steeds de meest gevaarlijke divisie van de terreurbeweging al-Qaida.

AQAP eiste onder meer de verantwoordelijkheid op van de aanval op het Franse satirische magazine Charlie Hebdo in januari van dit jaar in Parijs.

Al-Wuhayshi zou binnen AQAP worden opgevolgd door Qasim al-Rim, ook wel Abu Hureira al-Sanaani genaamd.