Lego-film bezorgt Deense speelgoedmaker recordwinst

AP
De Deense speelgoedfabrikant Lego heeft vorig jaar volop geprofiteerd van het succes van de film "The Lego Movie". De verkoop van op de film gebaseerd speelgoed hielp het Deense bedrijf aan een recordwinst van 7 miljard Deense kronen (ongeveer 938 miljoen euro), zo maakte Lego vandaag bekend.

De nettowinst lag circa 900 miljoen kronen, of 15 procent, hoger dan in 2013. De omzet van de groep ging 13 procent hoger tot 28,6 miljard kronen (3,8 miljard euro).

In de afgelopen tien jaar wist Lego het omzetcijfer jaar op jaar te verbeteren. Lego plant de komende jaren nog filmprojecten. Behalve de film blijft ook het pastelgekleurde Lego Friends, waarmee het zich specifiek op meisjes richt, een regelrechte hit.

Het gecombineerde succes zorgde ervoor dat Lego hard op weg is om Barbie-maker Mattel af te lossen als grootste speelgoedproducent ter wereld. Mattel boekte in 2014 een omzet van omgerekend 5,3 miljard euro. Dat was 7 procent minder dan een jaar eerder.

Voor dit jaar en ook de komende jaren voorziet Lego verdere groei van de speelgoedmarkt tot circa 5 procent op jaarbasis. Financieel directeur John Goodwin verwacht dat Lego met een kleine voorsprong op de markt zal meegroeien. Onder meer investeert het bedrijf in een Lego-fabriek in China die in 2017 operationeel moet zijn. De regio Azië is goed voor ongeveer 10 procent van de omzet van Lego.