Legerheli VS schiet reporters en burgers dood in Irak

Reuters-fotograaf Namir Noor-Eldeen wordt in het vizier genomen en koudweg doodgeschoten.
Reuters-fotograaf Namir Noor-Eldeen wordt in het vizier genomen en koudweg doodgeschoten.
WikiLeaks heeft een schokkende video vrijgegeven, met beelden waarop een Amerikaanse legerhelikopter meer dan een dozijn onschuldige burgers en journalisten doodschiet in een buitenwijk van Nieuw Bagdad in Irak. Als in een game. De onthutsende video staat op collateralmurder.com.

Onder meer Reuters fotograaf Namir Noor-Eldeen (22) zijn chauffeur Saïd Chmagh (40) werden koudweg neergeknald door de Amerikaanse schutters. Reuters probeert sinds de feiten, die dateren van 12 juli 2007, de beelden in haar bezit te krijgen. Tevergeefs.

"Eigen schuld, als ze kinderen meebrengen"

De dramatische video werd geschoten vanuit een Apache-legerheli en toont het koelbloedig afslachten van een gewonde werknemer van Reuters en mensen die hem wilden helpen. Twee jonge kinderen die bij de reddingsoperatie betrokken waren, raakten ook zwaargewond. "Eigen schuld als ze kinderen naar het gevecht meebrengen", hoor je een stem op de video zeggen.

Onderzoek
Het Amerikaanse leger gaf nooit enige uitleg over het incident en had het aanvankelijk over "opstandelingen" of "anti-Iraktroepen". Dat blijkt echter niet uit de video. Op vraag van Reuters werd er wel een onderzoek ingesteld. Conclusie van Defensie: het optreden van de Amerikaanse soldaten was in overeenstemming met de wetten die gelden bij een gewapend conflict en met de eigen 'Contractregels' van het leger.

Geheime informatie

WikiLeaks kon de hand leggen op de 'geheime' video annex ondersteunende documenten door enkele klokkenluiders uit het Amerikaanse leger en beweert de authenticiteit ervan grondig te zijn nagegaan. Het Pentagon wil de echtheid van de beelden officieel echter niet bevestigen. Wikileaks sprak onder meer met direct betrokken getuigen van het incident en journalisten ter plaatse.

"Dode smeerlappen"
De Amerikaanse soldaten zouden de enorme lens van het fototoestel van Noor-Eldeen voor een bazoeka (RPG) en de camera voor een AK-47 hebben genomen. In het fragment kan men een van de schutters horen zeggen: "Ah, yeah, zie ze daar liggen, de dode smeerlappen. Mooi!"

Irak blijft een gevaarlijke werkplek voor oorlogsjournalisten. Tussen 2003 en 2009 werden 139 reporters gedood tijdens hun werk. (jv)