Leger wil oplossing voor crisis in Thailand

UNKNOWN
In Thaïland heeft de opperbevelhebber van het leger de politici opgeroepen zich te mobiliseren om een oplossing te vinden voor de crisis in het land die volgens hem door vervroegde parlementsverkiezingen te bezweren is.

Na de gewelddadige botsingen tussen regeringsvijandige demonstranten en de ordestrijdkrachten die zaterdag minstens 21 mensenlevens hebben gekost, meende Anupong Paojinda dat niet alleen het leger geroepen is om een duurzame oplossing te vinden voor de crisis die Thaïland al vier jaar in de greep houdt. "Wij moeten ons weer wenden tot de politici om een uitweg te vinden", zei de regeringsleider tegenover de pers.
 
Het probleem zal opgelost zijn door het parlement te ontbinden, voegde hij eraan toe. Maar de datum voor die ontbinding hangt van politieke onderhandelingen af.
 
De beweging 'Roodhemden' manifesteert sinds een maand opnieuw in de hoofdstad Bangkok om het ontslag te eisen van premier Abhisit Vejjajiva en voor het zonder verwijl houden van vervroegde parlementsverkiezingen. Abhisit kan ermee leven dat die eind dit jaar zouden doorgaan, een jaar vroeger dan het normale einde van de legislatuur. Een regeringswoordvoerder sloot een stembusgang vanaf de maand oktober uit.
 
In het koninkrijk heeft het leger een grote invloed op de politiek. Sinds 1932 zijn er 18 staatsgrepen of pogingen tot staatsgreep geweest. Bij de laatste, in 2006, viel de toenmalige premier Thaksin Shinawatra, nu in ballingschap. (belga/vsv)

UNKNOWN
UNKNOWN