Leger Syrië herovert ziekenhuis in Deir al-Zour op IS

Een gewond kind ligt in een veldhospitaal na een luchtaanval op het Syrische Idlib, afgelopen vrijdag.
reuters Een gewond kind ligt in een veldhospitaal na een luchtaanval op het Syrische Idlib, afgelopen vrijdag.
Het ziekenhuis in het zuidwesten van de Syrische stad Deir al-Zour dat gisteren door Islamitische staat (IS) werd aangevallen, is door regeringstroepen weer heroverd. Volgens het Observatorium voor de Mensenrechten zijn in totaal 35 soldaten van het leger en 24 IS-strijders omgekomen bij de gevechten.

De extremistische rebellen veroverden terrein aan de rand van de belegerde stad in het oosten van Syrië, waar regeringstroepen het nog deels voor het zeggen hebben.

De IS-nieuwsdienst Amaq meldde dat strijders het Assad-hospitaal bestormden. Volgens het Observatorium voor de Mensenrechten waren er berichten dat de medische staf werd gegijzeld en een aantal Syrische soldaten gevangen werd genomen.

De jihadisten hebben nu de controle over een belangrijke toegangsweg, een brandweerkazerne en een universiteitscomplex. Ook zou vooruitgang zijn geboekt in de opmars naar de olievelden van al-Tayyam en het nabijgelegen militair vliegveld.

Verbindingsroute

IS beheerst grote delen van de provincie Deir al-Zour, op de verbindingsroute tussen 'hoofdstad' Raqqa en de bezette gebieden in Irak. Sinds maart vorig jaar wordt zwaar gevochten om het gebied dat nog in handen is van het leger van president Bashar al-Assad.