Leger Nigeria bevrijdt 180 gijzelaars van Boko Haram

Nigeriaanse soldaten ontruimen een kamp van Boko Haram.
EPA Nigeriaanse soldaten ontruimen een kamp van Boko Haram.
Bijna 180 mensen die in het noordoosten van Nigeria werden vastgehouden door strijders van de islamitische terreurbeweging Boko Haram zijn bevrijd. Volgens het leger, dat de bevrijding zondagavond bekendmaakte, gaat het om 101 kinderen, 67 vrouwen en 10 mannen.

Het leger verklaart dat het in de staat Borno ook een commandant van Boko Haram gevangen heeft genomen en verscheidene militante kampen heeft ontruimd. Dat gebeurde ongeveer 70 kilometer van Maiduguri, de hoofdstad van Borno.

Boko Haram zaait al jaren dood en verderf in Nigeria en omliggende landen, zoals Kameroen en Tsjaad. De terreurgroep streeft met veel geweld naar een islamitische staat, waarin iedereen zich strikt houdt aan de islamitische wet. De bekendste daad van de groep is de ontvoering van 276 schoolmeisjes, in april 2014. Zij zijn nog steeds niet teruggevonden.

Hulp
De Verenigde Staten maakte eerder deze maand bekend dat het land Nigeria gaat helpen bij de strijd tegen Boko Haram. President Barack Obama heeft Nigeria toegezegd te helpen met inlichtingen. Daarnaast zijn de VS van plan humanitaire hulpmiddelen te sturen naar mensen die slachtoffer van Boko Haram zijn geworden.