Leger kondigt staat van beleg af in Thailand

Het leger in Thailand heeft vandaag soldaten ingezet in de straten van het centrum van Bangkok, nadat het de staat van beleg afgekondigd had in het land. De media zullen gecensureerd worden "in het belang van de nationale veiligheid", zo heeft de legerchef gezegd in een verklaring op televisie- en radiozenders.

De krijgsmacht heeft met een verklaring op de nationale televisie de bevolking op de hoogte gesteld. Daarbij benadrukte het leger dat er geen coup wordt gepleegd. Er is geen reden voor paniek en iedereen kan zijn dagelijkse leven voortzetten, aldus de verklaring.

De militairen hebben televisiestations en krantenredacties overgenomen om hun boodschap te verkondigen. Ze omsingelden ook het nationale hoofdkantoor van de politie in de Thaise hoofdstad Bangkok.

"Recht en orde"
De krijgsmacht heeft zichzelf ruime bevoegdheden gegeven om de orde te kunnen handhaven. Donderdag dreigde het Thaise leger al met ingrijpen. Generaal Prayuth Chan-ocha zei toen dat de strijdkrachten gedwongen zijn recht en orde te herstellen, als de politieke kemphanen hun conflicten niet met vreedzame middelen beslechten.

Leider Jatuporn Prompan van de pro-regeringsdemonstranten heeft laten weten door te blijven protesteren. "Het is goed", zei Prompan in reactie op de afkondiging van de krijgswet. "We blijven hier en blijven doorgaan met het protest totdat het land weer terug is bij democratische beginselen die leiden tot verkiezingen."

Tegenstanders van de regering van de afgetreden premier Yingluck Shinawatra protesteren al sinds november om te verhinderen dat zij en haar partij bij de aangekondigde verkiezingen van juli opnieuw aan de macht komt. Bij aanvaringen zijn al bijna dertig mensen om het leven gekomen.

VN-baas roept tot terughoudendheid op
Na de afkondiging van de krijgswet door het leger in Thailand heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon alle betrokkenen opgeroepen tot terughoudendheid. Hij volgt het gebeuren op de voet, zei Ban vandaag volgens een mededeling van de Verenigde Naties. "Vrede en succes in Thailand kunnen enkel met het volste respect voor de democratische principes en het democratisch proces gevrijwaard worden". Ban riep opnieuw alle betrokkenen op tot samenwerking en een constrcutieve dialoog.

EPA