Legale marihuana doet misdaad afnemen, wijst studie uit

Minder moorden en gewelddelicten in Amerikaanse staten bij Mexicaanse grens

BELGA
De invoering van wetten rond medicinale marihuana hebben tot een sterke daling geleid van geweldmisdrijven in Amerikaanse staten nabij de Amerikaanse grens. Dat stelt een nieuwe studie waarover The Guardian bericht.

Als een staat dichtbij de Mexicaanse grens medicinaal gebruik van de drug legaliseerde, zakten de gewelddelicten er met gemiddeld 13 procent, zegt het onderzoek. De meeste marihuana die in de VS geconsumeerd wordt komt uit Mexico, waar verschillende kartels om dominantie in de drugshandel strijden.

 "Dankzij de wetgeving kunnen ook plaatselijke boeren (in de VS) marihuana kweken en verkopen aan apotheken, waar het wettelijk aan de man gebracht wordt", zegt Evelina Gavrilova, een econome die meewerkte aan het onderzoek. "Deze marihuanaboeren gaan zo de concurrentie aan met de kartels die drugs naar de VS smokkelen. Waardoor die kartels een heleboel minder zaken kunnen doen."

Door de concurrentie van Amerikaanse boeren kunnen Mexicaanse kartels minder zaakjes doen

Minder smokkel, minder geweld

Bijkomend gevolg: het druggerelateerd geweld neemt evenzeer af. "De kartels wedijveren om territorium", zegt Gavrilova. "Bovendien kunnen ze makkelijk stelen van andere kartels en de drugs zelf verkopen, dus vechten ze om dat product. Tot slot moeten ze hun eigen territorium verdedigen en vermijden dat er vervelende pottenkijkers opduiken als getuige van hun activiteiten."

"We merken een plotse daling van de misdaad in elke staat die een medicinale marihuanawet aanneemt, want er is ineens veel minder smokkelactiviteit en veel minder geweld dat daarmee gepaard gaat."

Hoewel de Mexicaanse kartels zich ook inlaten met de smokkel van en handel in cocaïne, heroïne en meth, is de marihuanamarkt in de VS voor hen veruit de grootste en meest winstgevende.
32 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Conny Van den Bosch

  Dus als straks de Tabak verboden wordt mag ik softdrugs roken? Nochtans lijkt mijn sigaret veel minder gevaarlijk dan een joint. Legale drugs ja, maar dan enkel in apotheek met registratie van de gebruiker.

 • Tom Desmedt

  Karel, het wordt misschien meer gebruikt voor de roes, maar als het voorgeschreven wordt is dit enkel om medische redenen. Het is niet zoals in Holland, waar iedereen binnenkomt en wiet koopt.

 • Tom Desmedt

  Bieke, de maatschappij betaalt ook voor pijnstillers op basis van opioïden, deze worden heel vaak voorgeschreven. Dit wil niet zeggen dat al deze mensen heroïneverslaafd zijn hé! Dokters die enkel voorschrijven aan verslaafden en voor 'de roes' blijven meestal niet lang dokter. Zal voor cannabis ook het geval zijn.

 • Karel Flanders

  Is dat niet logisch? Maar je gaat me niet vertellen dat de meerderheid het gebruikt om medische redenen ipv gewoon stoned te worden en uit de realiteit te vluchten. Voor of tegen speelt in feite geen rol, de war on drugs is net zoals de war on terror, is een totaal verkeerde aanpak in huidige tijden.

 • Eric Van Gestel

  Nu de politiek dit nog doen inzien .