Lega-politicus die zwarte Italiaanse ex-minister vergeleek met orang-oetan krijgt 1,5 jaar cel

Roberto Calderoli (links) van de Lega (Nord) was  tussen 2008-2011 Italiaans minister van  Administratieve Vereenvoudiging. Premier was toen Silvio Berlusconi (archieffoto 2011).
REUTERS Roberto Calderoli (links) van de Lega (Nord) was tussen 2008-2011 Italiaans minister van Administratieve Vereenvoudiging. Premier was toen Silvio Berlusconi (archieffoto 2011).
De Italiaanse politicus Roberto Calderoli, lid van de rechtse anti-immigratiepartij Lega, is gisteren wegens racisme veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf. Hij vergeleek in 2013 de toenmalige minister van Integratie, Cécile Kyenge, die in Congo is geboren, met een aap. Zij deed hem denken aan een orang-oetan.

Calderoli (62) is een van de vicevoorzitters van de Senaat. In conservatieve regeringen van Silvio Berlusconi bezette hij in het verleden de ministerspost van Administratieve Vereenvoudiging. Hij kan beroep aantekenen tegen het vonnis van de rechter in Bergamo.

Kyenge, tegenwoordig Europarlementariër, toonde zich op haar Facebookpagina verheugd over de uitspraak in eerste aanleg, ook als de straf wordt opgeschort. “Niet alleen voor mij persoonlijk, maar ook omdat dit gerechtelijke besluit bevestigt dat racisme moet en kan worden bestreden met legale middelen.”

 Cécile Kyenge, voormalig Italiaans minister van Integratie. De oorgarts zetelt nu in het Europees Parlement.
REUTERS Cécile Kyenge, voormalig Italiaans minister van Integratie. De oorgarts zetelt nu in het Europees Parlement.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.