Leeuwen kijken met bier en Dua Lipa: ‘adult only’-avonden in London Zoo onder vuur

Leeuwen in een dierentuin
AFP Leeuwen in een dierentuin
Een man gooide bier over een tijger. Een ander trok zijn hemd uit en probeerde tussen de pinguins te springen. Een dronken vrouw zou hebben geprobeerd om in het leeuwenverblijf te klimmen. Door die incidenten met dronken bezoekers kwamen de ‘Zoo Nights’ van de dierentuin in Londen in 2014 onder vuur te liggen. Ook dit jaar gaan de inmiddels befaamde zomeravondjes in ‘s werelds oudste dierentuin niet ongemerkt voorbij. 

Afgelopen vrijdag demonstreerde een groepje tegenstanders bij de ingang. Een petitie om een einde te maken aan de volwassenefeestjes tussen de wilde dieren is door meer dan 100.000 mensen ondertekend. “Het laatste waar dieren op zitten te wachten, is omringd te worden door dronken mensen en harde muziek”, verklaart de organisatie. 

Voor zo'n 22 euro is de London Zoo deze zomer op vrijdagavonden te bezoeken na sluitingstijd. Voor kinderen in de dierentuin dan verboden terrein. Er is live muziek. Er zijn rondleidingen waarbij experts geheimen ontrafelen over seks in het dierenrijk. Er is een golfparcours met negen holes door de habitats van verschillende dieren.

Zebra-onesie

Die evenementen zijn een groot succes: de avonden zijn steevast uitverkocht. Jaarlijks leveren ze de dierentuin zo'n 900.000 euro op - geld dat gaat naar internationale natuurbeschermingsprogramma's. Volwassen bezoekers lopen tijdens de avondfeestjes met harige apenoren, geschminkt als tijger of in een zebra-onesie, een biertje in de hand, langs de verblijven van de giraffen en alpaca's. Soms met gemengde gevoelens. “De muziek stond tamelijk hard. Ik weet niet hoezeer de leeuwen Dua Lipa kunnen waarderen”, zei een 25-jarige bezoeker bijvoorbeeld tegen The New York Times. 

De London Zoo stelt dat de Zoo Nights het dierenwelzijn op geen enkele manier in het geding brengen. Na de incidenten in 2014 waar The Guardian destijds over berichtte, zijn de autoriteiten in de Britse hoofdstad een onderzoek gestart. Misstanden werden niet gevonden. “Geen enkele bezoeker heeft ooit een dier verwond, of is ooit een dierenverblijf binnengedrongen”, meldt de Zoo. “We zorgen tijdens dit evenement, net als tijdens al onze evenementen tijdens de normale openingstijden, dat er goed voor onze dieren wordt gezorgd.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Nicole Vogelaere

    Wanneer stopt de mens eens met geld verdienen door uitbuiting van dieren incl slachten, melken... hoop soms dat Mars snel bewoonbaar zal zijn! Dat al dit soort volk die andere wezens en deze mooie planeet niet respecteren verbannen kunnen worden naar hinder! Ze verdienen deze planeet niet