Leerplichtambtenaar onderzocht ‘spookgezin’ maar vond “geen aanleiding om in te grijpen”

AFP
Een leerplichtambtenaar van de Nederlandse gemeente Zwartewaterland, in de oostelijke provincie Overijssel, heeft in het verleden onderzoek gedaan naar de situatie bij het Nederlandse gezin dat deze week in afzondering werd aangetroffen in Ruinerwold. Burgemeester van Zwartewaterland Eddy Bilder stelt dat er destijds geen aanleiding was om in te grijpen. De situatie werd “in orde” bevonden, meldt de Stentor.

Het betrokken gezin woonde voor zijn vertrek naar Ruinerwold jarenlang in de gemeente Zwartewaterland: eerst in Hasselt en daarna in Zwartsluis. Inwoners van die beide plaatsen verklaren dat zij de kleine kinderen van het gezin nooit zagen toen zij in de stad woonden.


Of de kinderen destijds door hun ouders werden onderwezen en daarom ontbraken op een lokale school, weet de burgemeester niet. De inmiddels meerderjarige kinderen bleken, nadat zij in Ruinerwold waren ontdekt, niet te beschikken over identiteitspapieren. Of de kinderen destijds wel stonden ingeschreven in Zwartewaterland, kan Bilder vanwege privacyregels niet zeggen.

Lees ook: Buren over Nederlands gezin dat zich afsloot van de wereld: “Het zat daar altijd potdicht” 
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • joost De krijger

  In NL heb je leerplicht maar dat wil zeggen dat je ook thuis kunt leren! Je bent niet verplicht om naar school te gaan

 • guido vermeyen

  Die leerplichtambtenaar heeft waarschijnlijk een tijdje in België gewoond, waar alles niet zo "nauw" steekt.....en gedacht, In Nederland zal het ook zo zijn...

 • Eddy Bryon

  Hebben ze geleerd in Belgie !!!!

 • Ludwig Vanden Boer

  Schaf de leerplicht af en vervang die door schoolplicht. Leren is niet alleen weten dat 1+1 2 is maar houdt ook het dagelijkse leven in en tegenwoordig betreffende de hele wereld en zeker niet alleen de persoonlijke visie van de ouders. Leerplicht ipv schoolplicht biedt veel meer mogelijkheden om extremisten op te kweken en staat een afdoende controle in de weg.

 • Emiel Vandeplas

  Dus in Nederland een zwaar incompetente leerplichtambtenaar ( hier sociale werker )