Leerlingen verborgen zich tijdens schietpartij in kasten

AP
Toen Nikolas Cruz woensdag de Marjory Stoneman Douglas High School binnenviel en in het wilde weg op studenten en leerkrachten begon te schieten, probeerde iedereen in het schoolgebouw zo snel mogelijk dekking te zoeken om de kogels te ontwijken. Eén leerkracht verborg haar negentien leerlingen en zichzelf in een kast.

Onderwijzeres Melissa Falkowski vertelde aan CNN dat ze aanvankelijk samen met haar leerlingen het klaslokaal uitliep omdat het brandalarm afging. Toen al snel duidelijk werd dat er echter een schietpartij aan de gang was, keerden ze terug en verstopten ze zich in een kast. “Ik ben erin geslaagd negentien leerlingen plus mezelf in de kast te krijgen,” aldus Falkowski. “Het is een nachtmerrie waarvan je hoopt dat je ze nooit beleeft.”

Ook de zestienjarige Kyle Yeoward zat samen met vijftien medestudenten opgesloten in een kast. Daar wachtten ze bijna twee uur tot de politie het lokaal binnenkwam, vertelde hij aan Reuters.

"Ik hoorde overal geschreeuw," vertelde een leerling aan ABC News. "Ik kroop onder het bureau van mijn docent." Een andere jongen omschreef hoe de schutter door het glas van de deur van zijn klaslokaal schoot. "Er zaten overal kogelgaten. Iedereen was in paniek. Hij kon niet binnenkomen omdat de deur op slot zat."

Onder andere de dochter van Caesar Figueroa verschanste zich in een kast, zo vertelde hij aan CBS News. “Het is de gruwelijkste nachtmerrie: mijn dochter 20 minuten niet horen. De langste 20 minuten van mijn leven,” zei hij. “En toen sms’te ze me. Ik zei haar: ‘bel me niet. Ik wil niet dat iemand je stem kan horen’”.

AFP

Studente Alex vertelde aan nieuwszender WSVN dat ze zich in haar klas bevond toen de schutter voorbij wandelde. Haar leraar werd voor haar ogen doodgeschoten, verklaarde ze. "We hoorden het brandalarm voor de tweede keer die dag afgaan, wat raar was," zo begon ze haar verhaal. Eerder op de dag had de school immers toevallig een brandoefening gehouden. "We verlieten het klaslokaal en toen we halverwege de trap waren, stopte het plots. Het alarm stopte en we hoorden geweerschoten komen van het gelijkvloers, de eerste verdieping. Mensen renden weer naar boven. We kwamen allemaal weer boven en in het klaslokaal en toen hij (de leraar, red.) de deur probeerde te openen, liepen ikzelf en enkele andere mensen naar binnen en terwijl hij de deur dichtdeed, werd hij daar doodgeschoten."

Het meisje zag de schutter voorbij de deur wandelen. "De deur bleef de hele tijd open, dus terwijl hij voorbijliep, stond de deur open. Hij kon elk moment binnengewandeld zijn. We moesten zo stil mogelijk zijn."

Via Twitter deelde een leerling een foto van het lokaal waar hij zich samen met andere klasgenoten verborgen hield onder de schoolbanken.

Leerling Matt Walker maakte een snapchatvideo van de situatie in zijn klaslokaal, waar mensen dekking zochten op de grond terwijl er luide geweerschoten knallen op de achtergrond. 

Waarschuwing: onderstaande video is erg gewelddadig en niet geschikt voor gevoelige kijkers.

“We wachtten en toen hoorden we geweerschoten,” zegt Jeiella Dodoo, die het gebouw ontvluchtte. “Sommige studenten dachten dat het niet echt was. Eén kerel zei: ‘ja, ik hoorde geweerschoten’. Maar mijn leerkracht dacht dat het dat niet was. Ik hoorde ongeveer zes schoten. Sommige mensen begonnen te rennen. Toen begon iedereen te rennen. We renden voor ons leven. Ik moest over het hek springen en bezeerde mijn teen, maar stel het nu goed,” vertelt ze. “De straten waren afgezet. Het was echt eng.”

"Ik had nooit gedacht dat zoiets kon gebeuren. Zeker niet in Parkland, Florida," vertelt scholiere Sarah Chadwick, die het gebouw kon ontvluchten. "We staan gekend als een van de veiligste steden in Florida. Mijn hele klas werd geëvacueerd (tijdens het brandalarm) en liep naar het einde van een groot sportveld. We waren met velen, zo'n 200. Toen zag we plots tientallen politiewagens. We zagen politieagenten op ons afkomen, veiligheidsagenten kwam met golfkarretjes en toen gaven leerkrachten en bewakers ons de opdracht om het op een lopen te zetten (naar een nabijgelegen Walmart-supermarkt)."

De meerderheid van de leerlingen bleef in de klaslokalen tot ze door de veiligheidsdiensten naar buiten geleid werden.
1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Vera Baetens

    Wanneer gaan die nu eens inzien dat ''het recht van iedere Amerikaan is om een wapen te dragen ver verleden tijd is? Wanneer is die wet geschreven? Juist ongeveer wanneer de Belgische wetgeving is opgestart dus trekt op niks!