Leegloop bij UKIP houdt aan: na Farage, ook oud-leider Nuttall opgestapt

Paul Nuttall en Nigel Farage (rechts) keren de eurosceptische partij UKIP de rug toe. Foto uit 2016.
REUTERS Paul Nuttall en Nigel Farage (rechts) keren de eurosceptische partij UKIP de rug toe. Foto uit 2016.
De Britse eurosceptische partij UKIP heeft  opnieuw een prominent lid verloren. Europarlementariër en oud-partijleider Paul Nuttall keert zijn partij de rug toe omdat de omstreden rechtse activist Tommy Robinson is aangetrokken als adviseur, bericht Sky News.

Eerder zegde ook partijprominent Nigel Farage zijn lidmaatschap op uit onvrede over de huidige koers. Nuttall zegt in verklaring te betreuren dat het zover is gekomen. “Ik stap op omdat de partij in een richting wordt gevoerd die volgens mij schadelijk is voor de brexit’', stelt hij. “Veel gematigde brexitkiezers zullen walgen van de samenwerking met Tommy Robinson.” De politicus zegt zijn zetel in het Europese parlement niet op te geven.

Robinson mag volgens de regels van de partij geen lid worden, omdat hij eerder was aangesloten bij de extreemrechtse English Defence League, maar is wel aangetrokken om UKIP-leider Gerard Batten te adviseren. Farage verweet Batten in een column een “obsessie” met Robinson en “fixatie” op de islam. Hij stelde dat Robinson “totaal ongeschikt is om betrokken te zijn bij welke politieke partij dan ook’'.

Tommy Robinson, geboren als Stephen Yaxley-Lennon, is de oprichter en voormalige leider van de English Defence League. De anti-islamactivist zat dit jaar enkele maanden in de cel. Filip De Winter en Geert Wilders trokken in juni naar Londen voor een steunbetoging.
AFP Tommy Robinson, geboren als Stephen Yaxley-Lennon, is de oprichter en voormalige leider van de English Defence League. De anti-islamactivist zat dit jaar enkele maanden in de cel. Filip De Winter en Geert Wilders trokken in juni naar Londen voor een steunbetoging.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rigobert Deleu

  Groot gelijk roger , de buit is binnen op kosten van de europese belastingbetaler .

 • serge vansteenkiste

  Het is in GB de zelfde soep als in Belgie.

 • Francinne Declerque

  Het doel van Ukip, Engeland uit de eu is geslaagd. De partij heeft geen bestaansredenen meer.

 • roger brouwers

  Leegloop van die partij,maar wel met hun zakken vol geld