Lawine-expert waarschuwt voor grote catastrofe in de Alpen: "Het wordt erger dan in 1999, veel erger"

Het Zwitserse oord Zermatt is afgesloten van de buitenwereld
EPA Het Zwitserse oord Zermatt is afgesloten van de buitenwereld
Populaire skioorden in Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Italië kreunen onder een dik pak sneeuw. De komende dagen zal de temperatuur stijgen maar ook het risico op lawines blijft zo dramatisch hoog. Modderstromen vormen eveneens een grote bedreiging. Een vermaard lawine-expert waarschuwt voor een catastrofe.

De sneeuw, de stormachtige winden en de  voorspelde bovengemiddelde temperaturen zouden kunnen leiden tot een uitzonderlijke situatie, meldt het Zwitserse instituut voor onderzoek naar sneeuw en lawines. Men houdt rekening met gigantische lawines, die reiken tot in de valleien en zo een bedreiging vormen voor gebouwen en wegen.

De komende dagen is zachter weer voorspeld maar daardoor neemt het risico op lawines nog toe. De Zwitserse expert Werner Munter waarschuwt: "De afgelopen 36 uur is er een meter verse sneeuw gevallen. Het kan nog erger worden dan  tijdens de lawinewinter  van 1999, veel erger". Problematisch is niet de verse sneeuw maar wel de stijgende temperatuur.

"Wanneer het - zoals voorspeld - warmer wordt, dan dreigt een catastrofe. De sneeuw heeft koude en tijd nodig om zich te kunnen 'vastzetten'", legt hij uit. "Ontbreekt de koude, dan is het risico groot dat ganse sneeuwmassa's beginnen te schuiven en uitmonden in een lawine." Hij raadt wintersporters daarom aan om binnen te blijven. "Als het hier begint te regenen, dan zal het veel erger worden dan in de 'lawinewinter' van 1999", vreest Munter. Toen vielen heel wat slachtoffers te betreuren.

Lawinewinter

Het is immers geleden van de winter van 1999 dat zulke grote delen van de Alpen door het hoogste lawinegevaar worden getroffen. Gisteren kwamen zowat overal in de Alpen al talrijke sneeuwmassa's naar beneden. Gelukkig zonder slachtoffers te maken.

In Zwitserland en Oostenrijk is de toestand precair. Gisteren gold daar nog steeds lawineniveau 5, het allerhoogste.  Voor sommige kantons in Zwitserland is het niveau vandaag teruggebracht naar 4. Straten en spoorverbindingen zijn op tal van plaatsen onderbroken.

Zermatt is van de buitenwereld afgesloten.
AFP Zermatt is van de buitenwereld afgesloten.

Op de belangrijkste Noord-Zuid-verbinding in Zwitserland, autosnelweg A2, is gisteravond nabij Gurtnellen een modderlawine naar beneden gedonderd. Daarbij werd één voertuig getroffen maar niemand raakte gewond. De snelweg werd in beide richtingen afgesloten. Daardoor is ook de Gotthard-tunnel dicht. De maatregel zou nog tot morgen gelden.

Duizenden wintersporters zitten vast in hun hotel, onder wie ook 44 Vlamingen in het Tiroolse Neustift. Zij moesten hun ingesneeuwde touringcar met schoppen uitgraven en kunnen ten vroegste pas vandaag terug naar huis keren, met een dag vertraging, zo vernam onze krant. Ook in Oostenrijkse Sankt Anton en Ischgl zitten toeristen vast. Hetzelfde geldt ook voor de Zwiterse  wintersportoorden Zermatt, Andermatt en Elm. Het skigebied aan de Zugspitze bleef gisteren dicht door het slechte weer.

Bent u één van de vele wintersporters die vast zitten en wilt u uw verhaal kwijt? Laat ons iets weten op mu@hln.be. Vermeld naam, verblijfplaats en telefoonnummer. Ook foto's zijn welkom.

AP

Italiaans hotel ontruimd wegens lawinegevaar

Wegens het grote gevaar op lawines in Zuid-Tirol is een Italiaans berghotel ontruimd. Deze voormiddag werden rond de 80 toeristen en personeelsleden met een helikopter uit het Langtauferer Hof in Melago, een skioord in Vinschgau-vallei, weggebracht. Dat deelde het persagentschap Ansa mee. Het hotel vertelde desgevraagd aan dpa dat de situatie kalm was, maar kon niet meer details geven omdat de telefoonlijnen vrij moest gehouden worden voor noodgevallen. Volgens de nieuwssite stol.it ligt het hotel in de uitlopers van een lawine. Er zijn geen berichten over gewonden of vermisten.

Volgens Ansa was tijdens de nacht een grote lawine naar beneden gedonderd die de stroomvoorziening naar Melago had afgesneden. Volgens een brandweerman was het risico op lawines nooit zo groot in de afgelopen tien jaar. Voor het noordwesten van de provincie Zuid-Tirol werd de hoogste lawinewaarschuwing afgekondigd. 

Zware sneeuwval belemmert vips in Davos

Zware sneeuwval belemmert de aankomst van wereldleiders, zakenlieden en vertegenwoordigers van goede doelen op het Wereld Economisch Forum (WEF) in de Zwitserse plaats Davos.

"In de laatste zes dagen is 159 centimeter sneeuw gevallen in Davos. Dat maken we maar eens in de twintig jaar mee'', meldde het Zwitserse instituut voor onderzoek naar sneeuw en lawines gisteravond. In de loop van de nacht is daar nog eens 20 tot 40 centimeter bijgekomen.

In Davos wordt niet gestrooid om het milieu te beschermen. Vertegenwoordigers naar het WEF nemen daarom nu maar liever de trein, in plaats van de gebruikelijke limousines.

AFP

Rondom Davos geldt de hoogste lawinewaarschuwing. "Als Trump vrijdag aankomt is het lang niet zeker dat hij een vloot van grote helikopters kan gebruiken'', zei een organisator tegen de Britse krant The Guardian. "Grote helikopters verhogen het risico op lawines.''

Ook dikke pakken sneeuw in Davos
EPA Ook dikke pakken sneeuw in Davos

"Vandaag zullen de experten de situatie opnieuw beoordelen", zegt Marcel Innerkofler van de lawinewaarschuwingsdienst in Tirol in Oostenrijk. Men wacht af of de weersverbetering zich daadwerkelijk zal doorzetten. Het overvloedige smeltwater kan dan leiden tot overstromingen.

Zermatt
AP Zermatt
AFP36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leo Marien

  Groot gelijk Pol, weer zo'n voorbeeld van een verzuurde maatschappij. Als ik het niet kan, dan niemand. De bergen zijn op alle vlakken geweldig, zowel in de zomer als in de winter. Een beetje respect voor de mensen die er wonen, Jaak Meyers, zou ook mogen. Zonder toeristen hebben ze amper inkomen.

 • ronny cuypers

  Misschien kunnen de VIP's beter in Afrika samenkomen.

 • Johnny chanet

  Ik hoor dat er mensen zijn er 5 dagen waren maar 2 dagen op de latten gestaan hebben. Ze hebben permanent in een zekere angst van lawine gezeten en hebben op de hoop toe nog een pak geld betaald ..... heel ontspannend.

 • Pol Gesmol

  Jaak Meyers, ik ga ook skiën en ben nochtans geen rijke stinkerd, maar iemand die verstandig omgaat met centen en kiest wat hij wil, niet alles wil, en het licht in andermans ogen gunt....pessimist....

 • wim rooyakkers

  Eerst te weinig sneeuw,dan weer te veel sneeuw.zeur neuzen.