Laura kwijnt weg in Egyptische cel omdat ze pijnstillers meenam op reis

Laura Plummer (in het midden en rechts op de foto)
Facebook Laura Plummer (in het midden en rechts op de foto)
Laura Plummer had ontzettend uitgekeken naar haar vakantie aan de Rode Zee. Maar op de luchthaven van Hurghada werd de Britse toeriste gearresteerd omdat ze pijnstillers in haar reiskoffer had meegenomen. Ze riskeert volgens Britse media 25 jaar celstraf. Of nog erger: de doodstraf.

 De 33-jarige winkelbediende uit Hull vertrok op 9 oktober naar Egypte en had 290 tabletten tramadol en wat naproxen meegenomen. Die waren bedoeld voor haar Egyptische man die last heeft van rugpijn na een ongeval.

 Na de vondst van de medicijnen lieten de Egyptische autoriteiten haar een Arabisch document ondertekenen. Laura was in de veronderstelling dat ze de luchthaven zou mogen verlaten om aan haar vakantie te beginnen nadat ze haar handtekening had gezet. Maar in de plaats daarvan werd ze in een cel met 25 andere vrouwen opgesloten.

 Tramadol is in de EU een legaal medicijn maar kan meestal wel enkel op doktersvoorschrift worden verkregen. In Egypte is het echter illegaal en staat het bekend als een alternatief voor heroïne.

Laura bezoekt haar echtgenoot twee tot vier keer per jaar in Egypte. Haar familie gelooft dat ze wordt vastgehouden op verdenking van drugssmokkel. De verwanten hebben vernomen dat de toeriste tot 25 jaar cel riskeert. Volgens een advocaat behoort ook de doodstraf tot de mogelijkheden.

"Ze was er zich niet van bewust dat ze iets verkeerd deed", aldus haar moeder Roberta. "De pijnstillers lagen helemaal bovenaan in haar koffer. Ze verstopte ze niet." Bovendien zijn het helemaal geen dure geneesmiddelen. In het Verenigd Koninkrijk zouden de pillen amper 23,20 Britse pond (omgerekend 26 euro) opbrengen bij een doorverkoop.

De moeder en zussen van de Britse toeriste zijn ondertussen naar Egypte afgereisd. Daar troffen ze een gebroken vrouw aan. "Ze is totaal onherkenbaar, net een zombie", had vader Neville van zijn echtgenote in Egypte vernomen.

Volgens de man valt  het haar van zijn dochter uit door de stress en hij is er niet zeker van of ze sterk genoeg zal zijn om deze beproeving te overleven.

Volgende donderdag moet ze opnieuw voor de rechtbank verschijnen. Het gaat al om de derde hoorzitting. 
78 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Steven van Sas

  Tramadol als alternatief voor heroine? Dacht het nie. Dan zijn er vele grotere soorten vergif die net zo goed via de apotheek te koop zijn met voorschrift. Als je weet dat het er illegaal is neem je het toch niet mee?

 • dirk claeys

  op welke zorgverzekeraar heeft ze die pillen in Belgie gekocht? als de man in Egupte woont dient die daar zijn pillen te kopen ? of via internet of andere maar niet meesmokkelen naar daar ? opsluiting zal nu volgen ?

 • Anne Miek

  Medicatie In Egypte is heel goedkoop, maar tramadol wordt daar bezien als drugs, dus je kan het daar niet zomaar krijgen zelfs niet met voorschrift. Het is daar verboden, dat zal haar echtgenoot toch wel geweten hebben?! Ofwel deed ze dapper mee met zijn handeltje ofwel was ze naief en zit ze nu in een trieste situatie. ...want elkaar maar 2 tot 4 keer per jaar zien lijkt me geen echt huwelijk? Hopelijk heeft haar echtgenoot de benen niet genomen...

 • Marcel De Bock

  Anne Jacobs, graag gedaan! Je arts heeft die formulieren normaal ter beschikking. Je kan uiteraard alleen medicatie meenemen die voor jezelf bestemd is. Ik neem altijd voorraad voor 1 dag meer mee om ev. vertragingen op te vangen, niemand heeft daar ooit een probleem van gemaakt, zelfs niet in de VS.

 • Annemie Declerck

  Geloof niets van haar uitleg. Het is nergens zo gemakkelijk om medicatie (geen voorschrift nodig!)te bekomen als in Egypte