Latijns-Amerikaanse migranten hervatten tocht richting Verenigde Staten: al meer dan 1.500 kilometer afgelegd om armoede en geweld te ontvluchten

De karavaan vertrok midden oktober in Honduras, waar mensen de armoede en het geweld ontvluchtten.
AFP De karavaan vertrok midden oktober in Honduras, waar mensen de armoede en het geweld ontvluchtten.
Ondanks vermoeidheid en ziekte hebben zo'n vijfduizend Latijns-Amerikaanse migranten vanochtend Mexico-Stad verlaten en hun tocht naar de Verenigde Staten hervat.

Vijf metrostellen brachten de migranten naar de rand van de stedelijke agglomeratie van Mexico-Stad. Vandaar trekken ze te voet naar de stad Queretaro en zo verder noordwaarts richting Tijuana aan de grens. Een dag eerder had ook een groep van ongeveer 1.300 migranten de Mexicaanse hoofdstad al verlaten. Ze verbleven de voorbije zes dagen op een sportcomplex in het oosten van de grootstad.

Vijf metrostellen brachten de migranten naar de rand van de stedelijke agglomeratie van Mexico-Stad.
AFP Vijf metrostellen brachten de migranten naar de rand van de stedelijke agglomeratie van Mexico-Stad.

Nadat ze vergeefs om bussen van het VN-Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen hadden gevraagd, besloten de migranten donderdagavond op een bijeenkomst om hun tocht naar de Verenigde Staten te hervatten. 

Migrantenkaravaan

De karavaan vertrok midden oktober in Honduras, waar mensen de armoede en het geweld ontvluchtten. Ze legden al meer dan 1.500 kilometer af. Sommigen haakten af, andere vervoegden de karavaan.

Te midden de campagne voor de tussentijdse verkiezingen voor het Amerikaanse parlement waarschuwde president Donald Trump voor "een invasie". Hij mobiliseerde duizenden militairen om de migranten aan de grens te stoppen. Het lijkt hen voorlopig niet af te schrikken. "Door al die temperatuurwisselingen zijn we ziek geworden, maar we zijn vastberaden om tot de grens en verder te gaan", verzekerde de 27-jarige Hondurees Wilson Alexander Mejía.

Bekijk ook:
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diane Bernaerts

  Louis Nelis: een migrant is pas "illegaal" als hij asiel of een verblijfsvergunning heeft aangevraagd en is afgewezen, en dan TOCH blijft.

 • UGO DE MAEYER

  Onze samenleving in 't Westen is niet uit de lucht komen vallen. Hoog tijd dat ze opstaan in hun landen en er voor een betere samenleving gaan strijden. We zouden daar misschien wat kunnen mee helpen. 1/2 van de wereld bevolking naar Europa en naar VS versluizen is niet de oplossing en daar komen problemen van die we in honderd jaar en meer niet meer hebben gekend.

 • Albert Devrije

  En op die 1.500 km vonden ze nog geen enkele plek waar geen geweld was maar wel werk? Komaan zeg!

 • Jan Verstrepen

  En vooral om de boel om zeep te helpen in Amerika net als dat soort bij ons, enkele uitzonderingen daar gelaten. Immigreren dat kun je op een wettelijke manier, maar die zijn er vooral om vet te verdienen aan de misdaad.

 • Patrick Voet

  Het aantal mensen in die groepen zijn klein bier vergeleken met de hoeveelheid vluchtelingen die Europa binnenkomen. Via Spanje al meer dan 25000 dit jaar alleen al. En de EU staat erbij en kijkt ernaar. In Amerkia durven ze dit ten minste een invasie noemen.