Laptops ook weer toegelaten op vluchten van Marokko en Egypte naar VS

thinkstock
Op vluchten van EgyptAir en Royal Air Maroc naar de Verenigde Staten zijn vanaf respectievelijk woensdag en donderdag weer laptops en tablets toegelaten aan boord. Dat laten beide luchtvaartmaatschappijen weten. Het beruchte Amerikaanse laptopverbod blijft daardoor enkel nog van kracht op vluchten vanuit Saoedi-Arabië.

Royal Air Maroc benadrukt dat "de veiligheid van de passagiers de absolute prioriteit" is. EgyptAir, dat op New York vliegt, wijst er dan weer op dat er bijkomende veiligheidsmaatregelen komen op de luchthaven van Caïro en dat het verbod op elektronische apparaten wel nog van kracht blijft op vluchten naar Londen.

Toestellen groter dan smartphone

De VS hadden in maart beslist dat op vluchten vanuit tien internationale luchthavens in acht verschillende moslimlanden -Turkije, Jordanië, Egypte, Saoedi-Arabië, Koeweit, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Marokko- geen elektronische apparaten meer aanvaard mogen worden in de handbagage. De maatregel heeft betrekking op laptops, tablets, e-readers en andere elektronische toestellen die groter zijn dan een smartphone.

De maatregel is ondertussen alweer ingetrokken voor zo goed als alle luchtvaartmaatschappijen. Enkel op vluchten vanuit de Saoedi-Arabische steden Riyad en Djedda blijft hij van kracht.

Enkel op vluchten vanuit de Saoedi-Arabische steden Riyad en Djedda blijft de maatregel van kracht

Groot-Brittannië

In navolging van het Amerikaanse verbod, voerden ook de Britten een gelijkaardige maatregel door. Die heeft betrekking op Turkije, Libanon, Jordanië, Egypte, Tunesië en Saoedi-Arabië.