Langste brug van Rusland ondanks protest open voor treinverkeer

AP
De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag de trein genomen over de Krimbrug, die het schiereiland van de Krim verbindt met het Russische vasteland. Daarmee verklaarde hij de langste brug van Rusland open voor het treinverkeer. Rusland heeft de Krim in 2014 geannexeerd. Vele landen beschouwen het schiereiland nog steeds als Oekraïens grondgebied. Oekraïne protesteerde daarom tegen de brug, net als de Europese Unie en de VS.

De Russische staatstelevisie toonde maandag live hoe Poetin eerst bij de machinist in zijn cabine stond. "Pojechali", zei Poetin, oftewel: "We zijn weg." Poetin dronk vervolgens een theetje met arbeiders in een wagon, terwijl de trein over de 19 kilometer lange brug reed. 

De Russische president stapte de trein in Kertsj in, op de Krim, en kwam even later aan op het Russische schiereiland Taman. "Dit is een grote prestatie", aldus de Russische leider. Voortaan kunnen miljoenen Russen naar de Krim reizen via auto en trein.


De autoweg van de omstreden brug, die 228 miljard roebel kostte of 3,3 miljard euro, opende Poetin vorig jaar al. De bouwwerken aan het spoor duurden meer dan vier jaar. De Russische tv toonde maandag ook hoe een trein met 530 passagiers vertrok in Sint-Petersburg. Zij zullen dinsdagnacht aankomen op de Krim.

AP3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Johan Billiet

    Putin zou een goede leider zijn voor België...die kan tenminste nog eens een brug bouwen (letterlijk)...zou die niet, als we eens beleefd vragen, een brugje over het stroompje van de Schelde kunnen leggen..een afdankertje kan desnoods ook nog. We geven dat ding dan een likje verf en zetten er vol -apetrots- de Vlaamse vlag op...

  • Polutnik Ronald

    Protest of geen protest , de Russen met Poetin doen wat ze willen . En als de hele wereld niet samen werkt tegen Poetin, dan zal het nooit veranderen en blijven ze doen wat ze willen .

  • Dirk de Grave

    Dat is sneller dan de Oosterweel verbinding !