Lange mensen lopen groter risico op trombose

thinkstock
Hoe groter de man of vrouw, hoe groter het risico dat er zich bloedstolsels vormen in de bloedvaten, ook wel tromboses genoemd. Die bevindingen hebben Zweedse wetenschappers gepubliceerd in het vakblad "Circulation: Cardiovascular Genetics". Als de resultaten bevestigd worden, zal naast overgewicht ook de lichaamslengte meespelen in de beoordeling van de risico's op een trombose, zegt hoofdauteur van de publicatie Bengt Zöller van de Lund universiteit van Malmö.

Tromboses kunnen levensbedreigend zijn. Zo kan er bijvoorbeeld in de longen een longembolie ontstaan. Ook herseninfarcten en beroertes kunnen veroorzaakt worden door een trombose.

De wetenschappers rond Zöller vergeleken de gegevens van meer dan 2,5 miljoen Zweedse mannen en vrouwen. Het ging over dienstplichtigen, geboren tussen 1951 en 1992, en vrouwen die tussen 1982 en 2012 hun eerste kind op de wereld hadden gezet. In die groepen vergeleken ze broers en zussen die van lengte verschilden. Zo konden ze omgevings- en erfelijkheidsfactoren uitsluiten.

Uit de resultaten blijkt dat het risico op een trombo-embolische aandoening stijgt met de lichaamslengte. De kleinste proefpersonen vertoonden het minste risico. Bij mannen die kleiner zijn dan 1,60 meter, is het risico 65 procent lager dan mannen boven 1,90 meter.

De evaluatie van de gegevens van broers en zussen bevestigde het resultaat van de algemene bevolking: grotere broers en zussen hebben een hoger risico op tromboses dan hun kleinere broers of zussen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.