Lange files door protesterende boeren in Nederland, honderden steken vuurwerk af en blokkeren tramlijnen in Den Haag

Motoragent gewond na onopzettelijke aanrijding

Een massa boeren is momenteel onderweg naar Den Haag.
ANP Een massa boeren is momenteel onderweg naar Den Haag.
Duizenden Nederlandse boeren zijn vannacht en vanmorgen de weg op gegaan richting Bilthoven en Den Haag, waar ze massaal gaan betogen. Dat leidde 's ochtends vroeg al tot lange files bij onze noorderburen. De boeren zijn boos omdat zij hun ruimte voor toekomstige uitbreiding door de nieuwe milieuregels ingeperkt zien. Volgens Sieta van Keimpema van de Farmers Defence Force is de Nederlandse regering uit op een burgeroorlog (burgeroorlog, red.) met boeren. 

De boeren zijn boos omdat zij hun ruimte voor toekomstige uitbreiding door de nieuwe regels ingeperkt zien. De files door het protest van boeren liepen snel op. Er stond even in totaal 450 kilometer file. Vooral op de wegen richting Utrecht rijdt het verkeer langzaam, meldde de ANWB. “Utrecht is sowieso al een grote bottleneck. Dit gaat flink uit de hand lopen, vooral in de regio Utrecht.”

Bij het protest in Den Haag zijn in totaal vier mensen aangehouden. Twee zijn gearresteerd voor het gooien van vuurwerk, een iemand voor begeleiding en nog een andere voor het niet opvolgen van een bevel of verordening. Volgens de politie is de demonstratie tot dusver “zonder grote incidenten verlopen”.

Dat laatste laat ook het stadsbestuur in een verklaring weten, “maar de overlast was groot”. Het prijst het optreden van de politie en de steun van Defensie. “De hulpverlening van ambulance en brandweer heeft ongestoord plaats kunnen vinden.” De gemeente laat verder weten dat morgen opnieuw veel politie op de been zal zijn. In de ochtend willen de boeren een ontbijt aanbieden aan inwoners. “Mogelijk wil men daarna nog een rondgang maken langs voor boeren relevante organisaties in Den Haag.”

“Burgeroorlog”

 De Nederlandse regering is uit op een “civil war” met boeren, en schuwt niet daarvoor het leger in te zetten, zei Sieta van Keimpema van de Farmers Defence Force vandaag aan de demonstrerende boeren in Den Haag.

“Rutte heeft zich laf teruggetrokken”, zei Van Keimpema over de Nederlandse premier. “Zoals de meesten van dit kabinet (regering), achter een muur van geweld, intimidatie en uitlokking.” De menigte scandeerde daarop onder meer “mietjes” en “homo’s”.

Schaam je kabinet, ministers, parlementsleden, en provinciaal bestuur. Dat jullie boeren, door ze te schofferen, kleineren en elimineren zo tot woede en wanhoop hebben gedreven.

De leidster van het boerenprotest verwees naar een protest in Groningen maandag, waarbij een trekker de deur van het provinciehuis heeft geforceerd. “Schaam je, dacht ik, schaam je kabinet, ministers, parlementsleden, en provinciaal bestuur. Dat jullie boeren, door ze te schofferen, kleineren en elimineren zo tot woede en wanhoop hebben gedreven.”

“Los het zelf op”

De boeren gaan “niets meer inleveren” om de stikstof in natuurgebieden terug te dringen, verklaarde Van Keimpema. “Jullie hebben problemen veroorzaakt, los het dan ook even lekker zelf op.”

Als de regering “vasthoudt aan haar plan om de boeren op te ruimen” dan trekken de demonstranten volgende keer op naar het Binnenhof, dreigde de actieleider. “Dan zal een heel groot deel van de Nederlandse bevolking hier ook staan. Zij hielpen jullie al het Malieveld op, en ze helpen ons dan het Plein op.”

3.000 tractoren

De demonstrerende boeren deden vandaag eerst Bilthoven bij Utrecht aan. In en rond De Bilt, waar 3.000 tractoren verzamelden, liep het volgens de ANWB helemaal vast. Op de A28 stapten verschillende boeren uit hun tractor. De Nederlandse Rijkswaterstaat probeerde de boeren zo ver te krijgen dat ze op de snelweg rechts rijden, zodat het overige verkeer kan passeren. Aan die oproep werd echter lang niet overal gehoor gegeven.

Tractors in binnenstad

Het protest in Den Haag vindt plaats voor het Centraal Station. De demonstranten hadden vooraf afgesproken met de gemeente dat ze hun manifestatie zouden houden op de Koekamp, naast het Malieveld. De boeren gingen toch naar het Malieveld, en verplaatsen zich richting de binnenstad, ondanks blokkades door vrachtwagens van Defensie. 

De Nederlandse minister van Justitie, Ferd Grapperhaus, waarschuwde de boeren dat ze op het Binnenhof, de zetel van de Nederlandse regering, niet welkom zijn. “We zien dat demonstrerende boeren naar het Binnenhof proberen te komen”, tweet Grapperhaus. “Ik roep iedereen op zich te houden aan de gemaakte afspraken.”

Door de actie is het Koningin Julianaplein volledig geblokkeerd. De aanwezigen roepen “Boeruh! Boeruh!” en “Rutte, rot op!”. Ook naar de politie worden verwensingen gemaakt. De aanwezige Mobiele Eenheid, de Nederlandse oproerpolitie, kan niet verhinderen dat er van alle kanten steeds meer tractoren bijkomen.

Een motoragent raakte op de A7 bij het Noord-Hollandse Middenmeer gewond na een aanrijding door een tractor. Dat gebeurde toen de bestuurder van de tractor een bocht wilde nemen. Volgens de politie lijkt er geen opzet in het spel. De motoragent moest voor behandeling naar het ziekenhuis. Hoe ernstig de agent gewond is, is onbekend.

ANP

Leger paraat in Den Haag

Bij het sportpark in Bilthoven, waar de boeren zich moesten verzamelen, werden toespraken gehouden, onder meer door de directeur van het RIVM. De boeren hebben borden op hun tractoren met teksten als ‘No farmers no food’ en ‘Akkers bloemen vee, weinig CO2'.

De politie had eerder vandaag op de Utrechtsebaan in Den Haag vijftien boeren staande gehouden die naar het Binnenhof, het Nederlandse regeringshart, wilden om te protesteren.

Twee weken geleden leidden de protesten van de boeren in Den Haag tot een recordfile van ruim 1.000 kilometer.

Met zware voertuigen en containers helpt het Nederlandse leger de gemeente Den Haag met het afzetten van wegen, als een van de maatregelen tegen het boerenprotest.
ANP Met zware voertuigen en containers helpt het Nederlandse leger de gemeente Den Haag met het afzetten van wegen, als een van de maatregelen tegen het boerenprotest.
Met zware voertuigen en containers helpt het Nederlandse leger de gemeente Den Haag met het afzetten van wegen, als een van de maatregelen tegen het boerenprotest.
ANP Met zware voertuigen en containers helpt het Nederlandse leger de gemeente Den Haag met het afzetten van wegen, als een van de maatregelen tegen het boerenprotest.
ANP
ANP
ANP
Tientallen boeren vertrokken afgelopen nacht al vanuit heel Nederland met hun tractoren.
ANP Tientallen boeren vertrokken afgelopen nacht al vanuit heel Nederland met hun tractoren.
ANP
ANP
ANP
ANP
ANP
ANP57 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • lilly de bruyn

  Alle symphatie voor de boeren in Nederland, ze hebben meer dan gelijk, die regeltjes tegen uitstoot zouden ze beter eens opleggen aan de Pharma en Chemie industrie !! Liever ne koeienstront in de tuin dan chemische vuiligheid ! Waren onze boeren ook maar zo mondig !

 • Benny Marcelo

  De boeren "spijbelen" en betogen. Wel een duidelijk protest tegen de Greta's en de Anuna's. Het hypocriete klimaatbeleid begint de werkende op de heupen te werken. Ze willen gewoon ons geld en dat we leven volgens hun bijbel.

 • Su Sawikandra

  Respect voor de boeren. Ze zijn samen met vissers en wat jagers de enige die ervoor zorgen dat we iets op ons bord krijgen. Aan alle klimaatbetogers, alstublieft, stop met het eten van vlees en vis en dan heb je misschien recht van klagen en protesteren. Het leven op aarde zorgt nu eenmaal voor uitstoot.

 • Willy Gorissen

  Landbouwers en - tuinbouwers zijn de basis vd maatschappij. Moeten op handen gedragen en beschermd worden. Veeteelt moet drastisch omlaag. Die afbouw moet en transitie naar teelt voor menselijke ipv dierlijke consumptie moet begeleid worden en gekoppeld aan steunmaatregelen. Geldt voor heel Europa en daarbuiten. Dan wordt iedereen er beter van, behalve de vleesmaffia en de hormonenzwendelaars maar dat moeten we bereid zijn er bij te nemen.

 • Rudy Jacobs

  toch prachtig dat samenhoren van de nederlandse boeren,dat zie ik hier in dit land nog niet snel gebeuren,daar in het nmooie nederland betekend samen uit samen thuis nog iets proficiat aan alle nederlandse boeren.