Landen geven meer geld uit aan defensie: grootste stijging in 10 jaar

Illustratiefoto.
AFP Illustratiefoto.
Landen heben in 2019 globaal gezien 4 procent meer uitgegeven aan defensie dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het International Institute for Strategic Studies. Dat is de grootste stijging de laatste 10 jaar.

In Europa gingen de uitgaven omhoog met 4,2 procent. Grootmachten de Verenigde Staten en China gaven dan weer 6,6 procent meer uit. De VS blijven internationaal wel de onbetwiste koploper op defensiegebied. De Amerikaanse uitgaven aan de aanschaf van wapens en Onderzoek & Ontwikkeling waren al groter dan het volledige Chinese defensiebudget.

VS op kop

De VS zouden in 2019 ruim 684 miljard dollar of 631 miljard euro hebben uitgegeven aan defensie en China 181 miljard dollar of 167 miljard euro. Daarna volgden Saoedi-Arabië (ruim 78 miljard) en Rusland (bijna 62 miljard), becijferde het IISS. De verhoging van de Amerikaanse defensie-uitgaven tussen 2018 en 2019 bedroeg ruim 53 miljard dollar of 49 miljard euro, bijna evenveel als het volledige Britse defensiebudget.

Volgens eerdere cijfers gaf België in 2010 in totaal 0,93 procent van het bbp uit aan defensie, tegenover 0,91 procent het jaar ervoor.

Instabiele wereld

Volgens defensie geven landen meer geld uit aan defensie omdat de wereld steeds instabieler wordt. Washington geeft meer geld uit omdat het zich zorgen om de modernisering van de Chinese strijdkrachten, die onder meer werken aan hypersonische raketten die moeilijker te detecteren zijn. NAVO-landen daarentegen  voelen dan weer de hete adem van Rusland.

AFP4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Michel Van Limbergen

  En dat terwijl de armoede toeneemt. De politici moesten zich schamen!

 • Kelly Verlinden

  Wetende hoeveel schulden de V.S. hebben, hoeveel daklozen er zijn, hoeveel nog niet eens geld hebben om een doktersbezoek te betalen, een ziekenhuis en meer, geen ziekteverzekering, nog niet eens een degelijk pensioen en dan dit bedrag zien.

 • Piet Fluwijn

  Wij geven meer uit aan wapens omdat de VS dat willen. Hun wapenindustrie moet draaien, nietwaar? Het geld pakken we wel uit de kas van de sociale zekerheid en van onderwijs; zo simpel is dat toch?

 • Ronald Boudewijns

  met “landen”, bedoelen ze de belastingbetaler......