Laks Hongarije riskeert 495 miljoen aan Europese subsidies

Rehn: "Geen straf maar een aanmoediging."
BELGA Rehn: "Geen straf maar een aanmoediging."
De Europese Commissie stelt de EU-lidstaten voor om Hongarije volgend jaar 495 miljoen euro subsidies te ontzeggen, omdat het land niet voldoende inspanningen doet om zijn publieke financiën op orde te krijgen. Boedapest kan de sanctie nog ontlopen door tijdig extra maatregelen te treffen en het tekort alsnog onder de 3 procent van zijn bbp te brengen.

Hongarije gaat al sinds zijn toetreding tot de EU in 2004 gebukt onder buitensporige tekorten en de Commissie startte al meteen een procedure op. De deadline om orde op zaken te stellen werd al tot tweemaal toe verschoven, maar nu lijkt het de Commissie menens. Op papier toont Hongarije weliswaar een begrotingsoverschot, maar dat bereikte de regering slechts met behulp van een hele reeks "one shots" ter waarde van zo'n 10 procent van het bbp.
 
Concreet schrapt het dagelijks bestuur van de Unie Hongarije nu 495 miljoen euro subsidies uit het Cohesiefonds, het fonds dat vooral in de armere lidstaten infrastructuurwerken subsidieert. "Dit is geen straf, maar een forse aanmoediging om in te grijpen", onderstreepte eurocommissaris voor Economische Zaken Olli Rehn woensdag. De ingreep moet "een correct gebruik van de middelen uit het Cohesiefonds" garanderen.
 
"Serieuze prikkel"
Toch ziet Hongarije lang niet alle Europese subsidies in het gedrang komen. Slechts in één van de drie subsidiefondsen wordt ingegrepen, zodat niet alle kredietlijnen worden doorgesneden. "Maar het bedrag is toch hoog genoeg om een serieuze prikkel te zijn", verzekerde eurocommissaris Johannes Hahn. De som van 495 miljoen euro komt overeen met zo'n 0,5 procent van het Hongaarse bbp en 29 procent van de 1,7 miljard waar het in 2013 zicht op had.
 
Boedapest krijgt nog tot eind dit jaar om de situatie recht te trekken. Voorwaarde is wel dat de regering van Europees zorgenkind Viktor Orban de begroting voor 2012 bijstuurt en het tekort in 2013 onder de drie procent krijgt. Op papier was dat vorig jaar al gelukt, maar de Europese Unie liet zich niet vangen door het Hongaarse kunst-en vliegwerk met éénmalige maatregelen. Uitgezuiverd tot de structurele ingrepen klokte Boedapest in 2011 af op een tekort van zo'n 6 procent.
 
De zogeheten 'sixpack' gaf de Commissie een hele reeks nieuwe wapens in de strijd tegen begrotingsontsporingen, maar het is de eerste keer dat de Europese Commissie subsidies schrapt om lidstaten in de pas te krijgen. Het voorstel om Hongarije subsidies te ontzeggen moet wel nog groen licht krijgen van de andere Europese lidstaten. (belga/vsv)