Lager pensioen dreigt voor miljoenen Nederlanders

ANP XTRA
De financiële positie van Nederlandse pensioenfondsen is de laatste dagen flink verslechterd door de extreme rentedaling en negatieve ontwikkelingen op de beurzen. Volgens advies- en onderzoeksbureau Aon is de kans dat er volgend jaar of het jaar daarna gekort moet worden op de Nederlandse pensioenen "steeds realistischer" voor "steeds meer fondsen". Miljoenen Nederlanders hebben straks mogelijk te maken met een lager pensioen.

De gemiddelde dekkingsgraad van de fondsen, die aangeeft in hoeverre ze aan hun verplichtingen kunnen voldoen, is begin augustus gedaald van 102 naar 98 procent. Het is voor het eerst in ruim 2,5 jaar dat Aon met zijn 'pensioenthermometer' onder de 100 procent duikt.

Fondsen die al vijf jaar te maken hebben met onderdekking en aan het eind van dit jaar een dekkingsgraad lager dan 100 procent hebben, moeten de pensioenen 'korten' of verlagen om weer op 100 procent te komen. Daarnaast speelt het risico dat fondsen onder de zogeheten kritische dekkingsgraad duiken. Die verschilt van fonds tot fonds. In dat geval moeten ze sowieso korten.

Grote fondsen als ABP, PFZW, PME en PMT waarschuwden onlangs al dat er mogelijk kortingen aankomen. Dat is erg zuur omdat de inkt van het Nederlandse pensioenakkoord uit juni nog amper is opgedroogd. Daarin maakten kabinet, werkgevers en vakbonden juist afspraken die de druk voor de pensioenfondsen wat moesten verlichten.
De dalende rente en klappen op de financiële markten gooien dus roet in het eten. "Steeds meer fondsen komen hierdoor in de gevarenzone. De druk op de politiek zal de komende maanden toenemen als deze situatie op de beurzen voortduurt", constateert Frank Driessen, directeur pensioenen bij Aon.

Dit alles hangt weer samen met de handelsspanningen, verslechterde economische groeiverwachtingen, de toenemende onzekerheid rond de brexit en de opstelling van centrale banken. Ook speelt mee dat de Nederlandse commissie-Dijsselbloem met een zwaarwegend advies is gekomen om bepaalde parameters voor de fondsen juist wat strenger te maken.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • geert calu

  Griekenland is leeggemolken nu is het aan de nederlanders om hun pensioenen te zien dalen, met dank aan diijselboom

 • dirk claeys

  afhangen van de beurs voor je pensioentje? zeer erg? de zeer snel aankomende tweede bankencrisis de iedereen ziet nu , zal mogelijks deze mensen hun inkomen halveren?

 • raf peeters

  Belgie gaat zelfde weg op.Als je voortdurend de sociale zekerheid ondermijnt en de spaarpot niet vult met zoals loonwagens,dienstencheque,bijverdienen tot 500€ per maand onbelast,allemaal zaken waar we pensioen reserve niet aanvullen moet je ook niet verwachten dat je verder goed pensioen gaat krijgen.Niet voor niks promoot men pensioensparen,er zal tijd komen dat je zelf uw pensioen gaat moeten opbou-wen plus klein deel van de Staat.Men leent nu al om de pensioenen te kunnen betalen.

 • Luc Deville

  Hoog tijd dat economen niet een maar duizend tonen lager zingen. Als zij loon naar werken zouden krijgen zouden ze de grootste armoezaaiers zijn. Het wordt hoog tijd da de ecomische en financiële sector grondig hervormd en gesaneerd wordt. Miljarden euros kunnen daar gemakkelijk bespaart worden.

 • jos robben

  nog altijd beter dan hier. Hier heeft de pensioenkas maar een reserve van enkele weken