Lage opkomst voor verkiezingen in Sri Lanka

UNKNOWN

In Sri Lanka zijn vandaag parlementsverkiezingen gehouden. De opkomst was nog nooit zo laag vergeleken met eerdere nationale verkiezingen, zo hebben functionarissen na afloop van de stembusgang gezegd.
 
Gemiddeld 55 procent van de 14 miljoen geregistreerde kiezers bracht zijn stem uit in de meer dan 10.000 stembureaus, terwijl de opkomst bij de presidentsverkiezingen van januari op 74 procent lag en bij de parlementsverkiezingen van 2004 op ruim 75 procent.
 
Tamilrebellen
Er kon ook gestemd worden in gebieden in het oosten en noorden van het land die vroeger in handen waren van de Tamilrebellen. Het waren de eerste parlementsverkiezingen in 33 jaar zonder de rebellen van LTTE (Liberation Tigers of Tamil Eelam ), die in mei 2009 verslagen werden.
 
De regering zei dat speciale maatregelen getroffen waren om leden van de etnische Tamilminderheid die in vluchtelingenkampen leven, de mogelijkheid te geven hun stem uit te brengen. Maar volgens waarnemers van de stembusgang kon de meerderheid van de vluchtelingen niet stemmen.
 
De uitslagen worden morgen bekendgemaakt. (dpa/ka)