Lage opkomst voor eerste ronde presidentsverkiezing Noord-Macedonië

Een stembureau in Skopje.
AFP Een stembureau in Skopje.
Minder dan één kiezer op de twee is gaan stemmen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Noord-Macedonië. De lage opkomst bevestigt de kloof tussen de burger en de politiek drie maanden na de wijziging van de naam van de republiek.

Kort voor de sluiting van de stembureaus om 19 uur maakte de kiescommissie een opkomst van 40 procent bekend, die uiteindelijk wellicht op minder dan de helft van de 1,8 miljoen kiezers zal uitkomen. Het is de laagste opkomst van de zes presidentsverkiezingen sinds de onafhankelijkheid van de voormalige Joegoslavische republiek in 1991.

De eerste uitslagen worden in de loop van de avond verwacht, met als meest waarschijnlijk scenario volgens de peilingen een tweede ronde op 5 mei tussen de kandidaat van de linkse machthebbers, Stevo Pendarovski (56), en de kandidate van de rechtse oppositie, Gordana Siljanovska-Davkova (62).
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.