Lage dollar doet Amerikaans bier vloeien in Nederland

De stagnerende Amerikaanse economie is niet voor iedereen zonder meer een ramp. Zo zijn Amerikaanse producten goedkoper geworden voor Europeanen. De Amerikaanse brouwer Brooklyn Brewery ruikt kansen en hoopt binnenkort ambachtelijke pils in Nederland te verkopen via distributeur De Brouwketel, een dochterbedrijf van Heineken.

Europese consument blij
"De lage dollar helpt ons enorm, importeurs kunnen er nu goed aan verdienen en de Europese consument is blij met de prijs. We verwachten een flinke groei van de export," aldus Brooklyn-directeur Steve Hindy, een voormalig journalist die twintig jaar geleden besloot samen met een vriend bier te gaan brouwen.

Ambachtelijk bier
Brooklyn Brewery is inmiddels een gerenommeerde ambachtelijke bierbrouwerij gevestigd in een oude fabriekshal aan de East River, met uitzicht over het financiële district van Manhattan. Het relatief kleine bedrijf (jaaromzet 20 miljoen dollar) levert al bier over de grens aan het Verre Oosten, Engeland, Turkije, Zwitserland en Scandinavië.

Smakelijker dan Heineken
Hindy brouwt, naast zijn 'bestseller' pils Brooklyn Lager, vooral donkere bieren. De beoogde distributeur van het bier in Nederland, De Brouwketel, is daarin gespecialiseerd. De Brooklyn-topman heeft er alle vertrouwen in dat de deal gaat lukken. "Ons bier is veel rijker in smaak dan Heineken, het is amberkleurig en bevat geroosterde malt," aldus Hindy. "Ik denk dat er zeker een nichemarkt voor ons is".

Breukelen, Brooklyn
De ondernemer hoopt dat de onderhandelingen met De Brouwketel binnen een paar maanden rond zijn en nog voor het einde van dit jaar zijn bier in Nederland te kunnen verkopen. Aan de naamsbekendheid zal het in ieder geval niet liggen. "Brooklyn werd gekoloniseerd door Nederlanders, het is een Nederlandse naam," aldus Hindy met een glimlach. "Een paar jaar geleden was de burgemeester van Breukelen hier op bezoek. Hij wilde Brooklyn-pils heel graag naar Nederland halen."

De Brouwketel bevestigt oriënterende gesprekken te zullen voeren met Brooklyn Brewery. Een woordvoerder kon verder geen details geven.


Productiekosten gestegen
Net als andere Amerikaanse exportbedrijven haast de Brooklyn-brouwerij zich om van het huidige exportklimaat te profiteren. De negatieve gevolgen van de zwakke dollar en economische situatie dienen zich immers al aan. Zo zijn de productiekosten van bier het afgelopen jaar fors gestegen. "De prijs van gerst steeg met 70 procent, die van hop met maar liefst 300 procent," aldus Hindy.
Voor het merendeel van de ingrediënten is Brooklyn Brewery afhankelijk van import. En dat betekent een handicap als je, zoals Hindy, met een zwakke valuta moet betalen. "Tot nu toe heeft de crisis nog geen grote impact op ons, maar het wordt een interessant jaar. De lage dollar is wat dat betreft een gemengde zegen". (belga/lb)


UNKNOWN