Lachen geblazen: Franse dorpelingen moeten van burgemeester een week vrolijk zijn

thinkstock
Bewoners van een Franse gemeente bij de Atlantische kust, hebben opmerkelijke nieuwe gemeentelijke regels opgelegd gekregen. Ze moeten een week lang verplicht lachen en vrolijk zijn. En dat niet alleen. “Treurige muziek en films en boeken met een verdrietige afloop zijn verboden.”

Dat staat in een decreet dat is uitgevaardigd door burgemeester Freddy Riffaud van Essarts-en-Bocage, in de Loire-streek. “Alle inwoners mogen hun vrolijkheid de vrije loop laten’’, staat in het decreet. 

De maatregelen gelden van 5 tot en met 11 oktober. 
Het is heel serieus’’, zegt burgemeester Riffaud. “We houden die week een cultureel festival, dat in het teken staat van de blijdschap. Dat doen we dit jaar voor het eerst. Met dit decreet maken we dat festival officieel, willen we de blijdschap ook officieel vastleggen die week.’’

‘Meeste depressieve land ter wereld’

Frankrijk staat niet bekend als een land van ‘vrolijke Fransen’. Dagblad Le Parisien schreef al eens over ‘het meest depressieve land ter wereld’. In internationale onderzoeken naar geluk eindigen de Fransen altijd in de laagste regionen.

“We willen af van de zwartgalligheid, van het pessimisme’’, zegt Riffaud over zijn decreet. Maar in de tekst klinkt wel degelijk een knipoog door. Het besluit zou zich baseren op ‘Het wetboek van Blijdschap’ en gebaseerd zijn op de officiële vaststelling dat ‘negatieve emoties zich snel verspreiden en verwoestingen aanrichten’.

Klagers en zuurpruimen ongewenst

De inwoners van Essarts-en-Bocage zijn straks verplicht drie keer per dag te lachen, dagelijks naar 10 mensen te glimlachen, en elke dag van 8 uur ’s morgens tot 22 uur ’s avonds in een goed humeur te zijn.

Tegenstanders worden geweerd. “Iedereen die het uiten van vrolijkheid tegenwerkt zal van ons grondgebied geweerd worden’’, aldus artikel 2 van het decreet. “Boze mensen, klagers en zuurpruimen worden verplicht hun chagrijn buiten de stadsgrenzen te laten’’, staat in artikel 3.

Burgemeester Riffaud laat weten dat er geen boetes zullen worden uitgedeeld aan zwartkijkers. “Nog niet dit jaar, in ieder geval. We willen onze inwoners vooral áánmoedigen vrolijk te zijn.’’

Tussen vijf en elf oktober is het lachen geblazen.
Gemeente Essarts en Bocage Tussen vijf en elf oktober is het lachen geblazen.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Zo ken ik het Franse platteland. Frankrijk is niet het meest pessimistische land in Europa. Verre van! DAT IS BELGIE! En ik kan het weten. Geen café's meer op den boerenbuiten ? Wij hebben een ambulant café. Hier verzinnen ze van alles tot en met een kruidenierszaak open houden via vrijwilligers.. De sterkte van Frankrijk zijn de burgemeesters!

 • Frederik Boogaerts

  Dat word daar ook stilaan een politiestaat

 • danny janssens

  denkt dat de NVA net het tegenovergestelde wil en ze slagen er nog goed in ook

 • Theo Striem

  Welke burgemeester gaat mij dit bevelen Ik lach als hij de gemeentetaks en het huisvuil goedkoper maakt