Labour wil Boris Johnson afzetten om harde brexit te vermijden

Labourleider Jeremy Corbyn.
EPA Labourleider Jeremy Corbyn.
De leider van de Britse oppositiepartij Labour, Jeremy Corbyn, wil een harde brexit vermijden door de regering van Boris Johnson te laten vallen. Zo wil hij nieuwe verkiezingen organiseren.

Om dat te kunnen doen, wil de Labour-leider nog uitstel krijgen voor de brexit, die nu gepland is voor 31 oktober. Dat schrijft Corbyn in een brief aan de belangrijkste leiders van de oppositiepartijen in het parlement en conservatieve parlementsleden die gekant zijn tegen een harde brexit.

“Deze regering heeft geen mandaat voor een uitstap (uit de EU) zonder een akkoord en het referendum van 2016 heeft geen mandaat gegeven voor een uitstap zonder akkoord”, aldus Corbyn. “Daarom ben ik van plan om zo snel mogelijk een motie van wantrouwen in te dienen, als we zeker zijn dat we die kunnen winnen.”

Hij zou dan het vertrouwen van het parlement willen krijgen om een “tijdelijke regering” te leiden met als doel om nieuwe verkiezingen te organiseren na uitstel te hebben gekregen van de EU.

Labour pleit voor een nieuw referendum over de uitstap uit de EU, waarin ook de mogelijkheid is opgenomen dat het Verenigd Koninkrijk lid blijft van de Europese Unie.

Het Britse parlement komt op 3 september opnieuw samen na de zomervakantie. Een eerste minister kan nieuwe verkiezingen uitschrijven als hij of zij de steun heeft van twee derde van het parlement.

Corbyn hoopt zijn plan met met andere oppositiepartijen te kunnen bespreken. “Onze prioriteit zou moeten zijn om in het parlement samen te werken om een uitstap zonder akkoord te voorkomen”, klinkt het.

“Het is een duidelijke keuze: ofwel Jeremy Corbyn als eerste minister, die een nieuw referendum zou houden en de economie zal verwoesten ofwel Boris Johnson als eerste minister, die het referendum respecteert en meer geld zal vrijmaken voor de gezondheidszorg en meer politieagenten zal inzetten op straat”, reageert een woordvoerder van Johnson. 
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jose Van Hauwaert

  Jozef Hendrickx. Uw verklaring klopt niet zo beste man.... De Zwitsers voeren de uitslag van een Rerendum pas uit met een 2/3 voor stemmen. Als amper 51% op 70 voor stemt heemt men in wezen niet eens de helft van de kiezers. Feit is, bij de Brexit stemming zijn de pro brexiteers met vals nieuws, valse beloftes naar de stembus gelokt en werden de anderen wijsgemaakt niet de gaan stemmen dat er geen gevaar was voor het EU lidmaatschap

 • Erwin Van Roy

  Jozef Hendrickx met dat verschil dat in Zwitserland wel een duidelijke 2/3 meerderheid moet voor een referendum wordt uitgevoerd. Hier spreek je van 51% voor brexit op 70% van de kiesgerechtigde dus eigenlijk heb je nog niet eens een meerderheid van de bevolking.

 • Kees Huls

  Onze democratie is gebaseerd op het kiezen van politiekers om ons te vertegenwoordigen ervan uitgaande dat deze capabel zijn. Referenda over gecompliceerde zaken laten mensen met hun onderbuik zich uitspreken, zonder kennis van zaken. Europa hebben we nodig als tegenwicht tegen China, Japan, India. Wel zouden alleen financiële en economische kaders door de EU moeten worden gesteld en dagelijkse zaken door de regio's laten regelen. Oplossing voor België, Schotland, N. Ierland en Catalonië.

 • ivan de ridder

  Bij de volgende verkiezingen krijgen zowel de Tory als de Labour party een serieus deksel op hun neus. Al jarenlang komen ze er niet uit hoe de Brexit aan te pakken en hebben ze aldus niets verricht. Ondertussen zijn op nationaal vlak serieus wat aandachtspunten verwaarloosd. Met Boris Johnson aan het hoofd nu is de kamikaze-raket volledig gelanceerd.

 • Frank Van den Bulck

  Aflevering 3527 van de Brexit soap gaat binnenkort in première !!! Allen daarheen !