Labour is dan toch voorstander van tweede brexitreferendum

Jeremy Corbyn ligt ook binnen zijn eigen Labour-partij onder vuur over zijn brexitbeleid.
AFP Jeremy Corbyn ligt ook binnen zijn eigen Labour-partij onder vuur over zijn brexitbeleid.
Labour, de belangrijkste Britse oppositiepartij, gaat een amendement steunen dat voorstelt een tweede referendum over de exit uit de Europese Unie te houden, om de ‘destructieve’ brexit van de conservatieven van premier Theresa May tegen te houden. Dat heeft de voorzitter van de socialistische partij, Jeremy Corbyn, vandaag beslist.

Labour wil een amendement indienen in het parlement dat bepaalt dat het land na de brexit in een douane-unie blijft met de Europese Unie. Indien dat amendement het niet haalt, wil de partij een ander amendement indienen dat een tweede referendum eist. Dat gaat voorzitter Corbyn later op de avond aan de parlementsleden van zijn partij voorleggen, blijkt uit een mededeling van Labour. 

De links-radicale Corbyn ligt al jaren ook in eigen gelederen onder vuur over zijn brexitbeleid of het gebrek daaraan. Corbyn hoopte dat de brexitcrisis tot nieuwe verkiezingen zou leiden, maar de datum van de brexit, 29 maart nadert snel. Vorige maandag besloten zeven fractieleden van Labour de partij de rug toe te keren en als onafhankelijken door te gaan. Allen hebben kritiek op de brexitstrategie van Corbyn. Bovendien verwijten ze hem dat hij niet krachtig optreedt tegen het “institutioneel antisemitisme” binnen Labour.

Aangenomen wordt dat het parlement zich deze week buigt over alternatieven voor het brexitbeleid van premier Theresa May dat wel een overeenkomst met de EU heeft opgeleverd, maar geen deal die de meerderheid van het parlement steunt.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Billy Valcke

  En zo zal het blijven duren tot er tegen de wil vd bevolking neen wordt gezegd door de politiekers.

 • Luc Van Remoortere

  De britten hebben voor een brexit gekozen en moeten er dan maar uitgaan ook. Zolang ze "lid" waren hebben ze niets anders gedaan dan stokken in de wielen van de EU te steken. Zonder britten hadden we beslist al een heel eind verder gestaan. In het belang van de EU dient een eventuele terugkeer van de britten naar de EU te weigeren. Die britten hebben zo'n hoge dunk van zichzelf, dat ze het waarschijnlijk NOOIT zullen leren.

 • Patrick Van Til

  Op een gegeven moment ziet iedereen het licht, gezond verstand zal het halen.

 • Carl Vangenechten

  Het eerste referendum werd georganiseerd in een periode dat de Britten maar half beseften waarover het ging; ze waren gekneed door een schreeuwlelijk als Ferrage. De werkelijkheid is stilaan doorgedrongen. Een nieuw referendum schijnt me meer realistisch.

 • Jo Hendrik

  Wordt het een BR-RE-ENTRY ?