Laatste woorden moordenaar van cipier tijdens zijn executie in Georgia: "Het brandt, man"

AP
Hij schokte even met zijn voeten en kreunde, toen de dodelijke injectie in zijn lichaam werd gespoten. Georgia voerde gisteren de tiende doodstraf van 2018 in de VS uit. De laatste woorden van Robert Earl Butts Jr. waren: "Het brandt, man".

De 40-jarige Butts werd ter dood veroordeeld voor de moord in 1996 op de amper 24-jarige cipier Donovan Parks, die toen geen dienst had. Samen met zijn kompaan Marion Wilson (41) had hij Parks beroofd van zijn wagen voor een Walmart in de buurt van Atlanta. Ze sleurden de gevangenisbewaker uit de auto en Butts schoot hem dood.

Beide criminelen kregen de doodstraf. De executie van Butts vond gisteren plaats in Jackson. Het was de tweede van het jaar in de Amerikaanse staat Georgia, de tiende al in heel de VS van 2018.

Butts had een kalmeermiddel geweigerd. Hij werd aan een brancard vastgebonden, met de armen naar buiten. Hij hield de ogen de hele tijd gesloten tijdens zijn executie. Om 21u58 plaatselijke tijd werd hij doodverklaard, zestien minuten nadat de gevangenisdirecteur hem had achtergelaten in de sterfkamer.
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leo Peeters -Duym

  @Dick van Aggelen, de doodstraf is een straf, geen wraak, ook geen oog om oog, tand om tand. Wie iemand gruwelijk vermoordt, wordt niet op dezelfde manier ter dood gebracht. 2. Het gebeurt zelden dat iemand onterecht ter dood gebracht wordt. Als dat je argument is, ontwapen dan de politie: elk jaar vallen er onschuldige slachtoffers door (verdwaalde) politiekogels. Schaf auto’s af en ook alle strijdkrachten, de vele onschuldigen die vallen in het verkeer en in een oorlog zijn niet te tellen.

 • Leo Peeters -Duym

  Elk jaar vallen er duizenden onschuldige slachtoffers door het mes, kogel of handen van iemand die reeds een moord beging en na een lange gevangenisstraf een tweede kans kreeg. Wie effectief levenslang vastzit of geëxecuteerd is, kan geen tweede keer toeslaan. Moord met voorbedachten rade op een onschuldige: effectief levenslang. Moord met sadistisch voorspel: de doodstraf.

 • Cindy Dekkers

  Ik ben een grote voorstander van de doodstraf. Het werkt wel degelijk afschrikkend, en wie iemand vermoordt betaalt met zijn - haar eigen leven. Opgelost, oog om oog, tand om tand.

 • michel vandenhove

  als je daar een moord pleegt weet je waar je voor staat, doodstraf is geen wraak het woord zegt het zelf doodSTRAF het is een straf tot de dood volgt en tevens om andere toekomstige moordenaars tot andere gedachten te brengen..

 • Dick van Aggelen

  Doodstraf is niets minder dan wraak en is geen straf. Bovendien wat indien een justitiële dwaling ??? Ergste moordenaars verdienen wel levenslang.