Laatste overlevende vernietigingskamp Treblinka overleden

Samule Willenberg bekijkt een kaart van Treblinka.
AP Samule Willenberg bekijkt een kaart van Treblinka.
De laatste overlevende van nazivernietigingskamp Treblinka is overleden. Samuel Willenberg stierf vrijdag op 93-jarige leeftijd in Israël.

Willenberg was een van de weinige gevangenen die levend uit het kamp in Polen kwamen. In tegenstelling tot andere nazikampen werden in Treblinka nauwelijks mensen aan het werk gezet maar werd iedereen bij aankomst direct vergast. Willenberg hoorde tot een select groepje dat onderhoud moest plegen in het kamp.

Samen met lotgenoten wist hij in 1943 wapens af te pakken waarna een groep mannen ontsnapte. Willenberg ontkwam destijds door over lichamen te klimmen die bij een hek lagen. De meeste ontsnapte gevangenen werden alsnog gevonden en gedood, Willenberg ontkwam. Zijn twee zussen werden wel omgebracht in het kamp, waar in totaal zo'n 870.000 mensen werden vergast. Slechts 67 mensen overleefden het kamp ten noordoosten van Warschau.

AP

Blauwe ogen

Willenberg sloot zich aan bij het verzet in Polen. Hij zegt zelf te hebben overleefd doordat hij er met zijn blauwe ogen niet Joods uit zag. Na de Tweede Wereldoorlog verhuisde Willenberg naar Israël waar hij als ambtenaar werkte. "Ik heb twee levens", zei hij later."Ik leef in het hier en nu. Het andere leven is wat daar gebeurde. Dat verlaat me nooit. Het blijft in mijn hoofd. Het gaat altijd met me mee."

Willenberg laat één dochter en kleinkinderen achter. In interviews riep hij de laatste jaren op het kamp nooit te vergeten.

Na zijn pensionering legde Willenberg zich toe op beeldhouwen.
AP Na zijn pensionering legde Willenberg zich toe op beeldhouwen.