Laatste minuten omgekomen sherpa's vastgelegd op video

Op het internet zijn beelden opgedoken van de laatste momenten op de Mount Everest in Nepal vooraleer daar op 18 april een dodelijke lawine toesloeg. Bij dat natuurgeweld kwamen zestien sherpa's om het leven. Nooit eerder stierven er op een dag zoveel mensen op de hoogste berg ter wereld.

Eén van de omgekomen sherpa's, Ang Kaji Sherpa, maakte een halfuur voor de lawine nog een opname van de groep. De video werd gisteren gepubliceerd door de Amerikaanse krant The New York Times. Op de beelden is te zien hoe de zogenaamde 'gletsjerdokters' de ijsmuur Khumbu beklimmen op steile ladders. Een sherpa getuigt dat de tocht niet makkelijk verloopt omdat de route nog niet is aangelegd, aldus een vertaling van de Amerikaanse krant.

Ongeveer dertig minuten na de opname sloeg het noodlot toe en werd de groep weggevaagd door een massa ijs en sneeuw. Bij het ongeval kwamen in een klap zestien mensen om. Een man die de lawine overleefde, verklaarde achteraf dat het pad op de berg onstabiel was.

In de reportage van de New Yorkse krant komen verder familieleden van de omgekomen sherpa's aan het woord. Onder andere de dochter en moeder van de omgekomen Ang Kaji Sherpa spreken voor de camera. Die laatste is vooral bezorgd over de toekomst, gezien Ang Kaji de kostwinner van de familie was. "Wie zal onze huur betalen en zorgen voor de kinderen?", klaagt de moeder.