Laatste leverancier executiemedicijn stopt levering in de VS

AP
Medicijnenproducent Pfizer stopt met het leveren van medicijnen die gebruikt worden voor de doodstraf. Het was het laatste bedrijf dat de medicatie leverde voor dodelijke injecties in de Verenigde Staten. Dit meldt de New York Times vandaag.

"Pfizer maakt zijn producten om de levens van patiënten te verbeteren en te redden", stelt de producent in verklaring. Pfizer is daarom "sterk tegen" het gebruik van zijn producten voor dodelijke injecties.

Meer dan twintig bedrijven gingen Pfizer al voor, waardoor er in de VS een tekort ontstond aan dodelijke injecties. Sommige staten hebben geprobeerd vanuit het buitenland medicijnen te importeren, maar dit staat de federale overheid niet toe. 

Door het tekort aan medicatie om de doodstraf uit te voeren, herintroduceerde de staat Tennessee vorig jaar de elektrische stoel opnieuw. In Utah worden doodstraffen nu uitgevoerd door een vuurpeleton. Oklahoma herintroduceerde de gaskamer.

Farmaceutische bedrijven leveren de medicatie niet, omdat ze bezwaar hebben tegen het gebruik ervan voor executies. Onder andere de Amerikaanse fabrikant Hospira legde de productie van het middel sodium thiopental stil, wegens principiële bezwaren en omdat het bedrijf onder druk gezet werd door activisten. Sodium thiopental is één van de drie stoffen in de cocktail voor dodelijke injecties.