Laatste IS bolwerk in Syrië bijna veroverd

Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF)
AFP Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF)
Enkele dagen na de start van een offensief van door Koerden aangevoerde troepen, is het grootste deel van het laatste bastion van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Syrië veroverd.

De resterende jihadisten leveren verwoed verzet in Baghuz en hebben zich overal verschanst, mengen zich onder de bevolking en zetten kamikazes in tegen de oprukkende Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Dat meldde het Syrische Observatorium voor Mensenrechten (SOHR).

Beelden van activisten bevestigen dat de extremisten zijn teruggedrongen naar een zone van zowat een vierkante kilometer in het oosten van het dorp. Zaterdag waren de Koerden met luchtsteun van een door de VS aangevoerde internationale coalitie, een offensief begonnen. Zo willen ze IS uit het laatste gebied dat de groep nog controleert in de oostelijke provincie Deir ez-Zor verdrijven.

Boobytraps en kamikazes 

Toch verloopt de opmars van de SDF-troepen volgens commandant Adnan Afrin moeizaam. Dat is omdat IS overal boobytraps heeft verborgen en telkens opnieuw kamikazes, ook vrouwen, op hen afstuurt. IS lijkt zich tot op de laatste minuut hevig te verzetten. 

Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten hadden woensdag 240 IS-strijders zich overgegeven aan de Koerdische troepen. Ze werden gevangengenomen en voor verhoor meegenomen. In Baghuz zouden nog honderden jihadisten zich verschansen, onder hen veel uit Europa. De afgelopen dagen slaagden honderden burgers erin uit Baghuz weg te vluchten.

Bekijk ook:
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Emi De graeve

    bolwerken kan men veroveren maar een mentaliteit wordt daarom niet veranderd.

  • Ahmed Amrani

    De Koerden zijn het dapperste volk in heel die regio. Europa moet turkije het gestolen deel van Koerdistan terug laten geven .

  • Peter Janssen

    Goed zo, dan kunnen de belgische terroristen teruggehaald worden om hun jihad hier verder te zetten tegen onze bevolking met de medeplichtigheid van onze politiek.