Laatste Duitse steenkoolmijn sluit de deuren

Vier mijnwerkers met het “laatste” stukje steenkool.
REUTERS Vier mijnwerkers met het “laatste” stukje steenkool.
In Duitsland wordt geen steenkool meer ontgonnen. De Duitse president Frank-Walter Steinmeier heeft vandaag in Bottrop, in deelstaat Noordrijn-Westfalen, het laatste gedolven stukje steenkool in ontvangst genomen. 

Zeven mijnwerkers brachten het stukje steenkool naar boven. Daarmee komt een einde aan ongeveer 200 jaar industriële steenkoolmijnbouw in Duitsland.

Voortaan wordt in Duitsland alleen nog bruinkool gedolven. Het land beschikt daarvan nog over grote reserves. Toch zullen om redenen van klimaatbescherming de kolencentrales er op middellange termijn volledig stilgelegd worden.

Vorig jaar kwam nog 22,5 procent van de in Duitsland opgewekte elektriciteit uit bruinkool en 14,1 procent uit, grotendeels geïmporteerde, steenkool.

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier (R) krijgt de eer om het laatste stukje ontgonnen steenkool mee naar huis te nemen.
EPA De Duitse president Frank-Walter Steinmeier (R) krijgt de eer om het laatste stukje ontgonnen steenkool mee naar huis te nemen.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • victor vandesande

  Zij stoken bruinkool veel erger dan steenkool en wij mogen niet meer met ons dieseltje inkopen doen in de stad. Denken die politiekers nu echt dat de vervuiling stopt aan de grens

 • heiko werner

  Het heeft niets met het milieu te doen maar met de economische kant van het verhaal, het is gewoon niet meer rendabel maar word nu als ecopolitsche verhaal verkocht.

 • Daan Roos

  Steenkool zal nu uit Polen, Zuid Afrika of Rusland moeten komen. We zullen nog zeer lang steenkolen nodig hebben.

 • Frank De Rycke

  En bruinkool mag dus nog bij hen ...waarom bij de rest niet ???