Laatste debat Democraten voor eerste voorverkiezingen

Van links naar rechts: Senator Bernie Sanders, oud-vicepresident Joe Biden en senator Elizabet Warren tijdens een eerder debat tussen de beoogde presidentskandidaten van de Democratische Partij in Ohio (14/10/2019).
Photo News Van links naar rechts: Senator Bernie Sanders, oud-vicepresident Joe Biden en senator Elizabet Warren tijdens een eerder debat tussen de beoogde presidentskandidaten van de Democratische Partij in Ohio (14/10/2019).
De belangrijkste Democratische kandidaten voor het Amerikaanse presidentschap debatteren woensdag in Des Moines, Iowa. Het is het laatste debat voor de eerste voorverkiezingen die op 3 februari in Iowa worden gehouden.

De Democratische Partij heeft zes kandidaten aangewezen voor het debat: oud-vicepresident Joe Biden, voormalig burgemeester van South Bend Pete Buttigieg, senator Amy Klobuchar, senator Bernie Sanders, miljardair Tom Steyer en senator Elizabet Warren. De zes hebben voldoende steun gekregen volgens door de partij goedgekeurde peilingen.

Nek aan nek

Een kleine maand voorafgaand aan de eerste voorverkiezingen, gaan vier kandidaten nek aan nek in de peilingen van CNN in Iowa. Sanders (20 procent), Warren (17 procent), Buttigieg (16 procent) en Biden (15 procent) kunnen op de meeste steun rekenen.

De eerste voorverkiezingen zijn erg belangrijk voor de beeldvorming, daarom zijn alle kandidaten veel in Iowa geweest voor hun campagne. Een goed resultaat kan de kansen voor een kandidaat ten gunste doen keren, terwijl een tegenvaller in Iowa juist het einde van een campagne kan betekenen.

Caucus

De voorverkiezingen in Iowa worden gehouden door middel van een zogeheten caucus. Dat is een debatavond waarbij leden van de partij kunnen worden overtuigd op een kandidaat te stemmen. Daarna wordt hoofdelijk gestemd om te bepalen hoeveel steun kandidaten krijgen. Voor de Democraten en de Republikeinen zijn dit de eerste voorverkiezingen.