Laatste bloemenwinkel op Amsterdamse Bloemenmarkt sluit de deuren

Illustratiebeeld
ANP Illustratiebeeld
Wat sinds 1862 - door de ontelbare bloemisten - bekend stond als een bloemenmarkt, werd later officieel omgedoopt tot de Amsterdamse Bloemenmarkt. Maar over een maand komt er een einde aan de eeuwenoude traditie en worden er geen bloemen meer verkocht: “Ik heb het helemaal gehad met de toeristen”.

Michael Saarloos is de allerlaatste bloemist op de Amsterdamse Bloemenmarkt. Bij hem kan je terecht voor boeketjes, bloembollen en andere planten. Maar na de Nederlandse Moederdag (12 mei) doet hij de boeken toe. Vanaf dan kunnen toeristen alleen nog maar terecht bij de overige drijvende souvenirwinkels. Die bieden de laatste jaren vooral tulpenbollen aan. “Echte bloemen zijn er niet”, aldus Saarloos. Wat ze wel verkopen? Magneetjes, klompen en houten en plastic tulpen. 

Michael en zoonlief Julien (26) verhuizen naar een winkel 750 meter verderop, naar een rustiger deel van de stad. Daar hopen ze minder last te hebben van egoïstische toeristen die bloemen vastnemen voor foto’s, en erop trappen of op gaan staan. En de vaste klanten, die weten hem wel weer te vinden.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


Video