Laagvliegende meteoriet veroorzaakt paniek in noorden van Pakistan

Twitter
In de bergachtige regio in het noorden van Pakistan heeft een laagvliegende meteoriet woensdagavond voor paniek gezorgd bij de plaatselijke bevolking. Dat hebben lokale verantwoordelijken laten weten.

Het incident deed zich voor omstreeks 21 uur plaatselijke tijd (17 uur Belgische tijd). De inwoners van de stad Gilgit en de aangrenzende districten Ghizer en Diamer zagen plots een onbekend voorwerp door de lucht klieven en de hemel oplichten. Volgens een getuige liepen heel wat inwoners de straat op. De verschrikte toeschouwers zagen het object in de bergen verdwijnen en hoorden enkele seconden later ontploffingen. Op sociaalnetwerksites wemelde het al snel van getuigenissen van mensen die het object hadden gezien of er een foto van hadden genomen.

Ook de plaatselijke autoriteiten bevestigden inmiddels dat er in de drie districten een vreemd object werd waargenomen. "Volgens ons onderzoek gaat het om een meteoriet die op lage hoogte vloog. Het vermeende geluid van een explosie is waarschijnlijk te wijten aan de meteoriet die door de geluidsmuur breekt", luidde het. Nog volgens de autoriteiten is de meteoriet niet neergekomen in het gebied, maar heeft hij verder koers gezet richting Afghaans grondgebied en de Wachan-corridor, een extreem afgelegen regio.

Meteorieten zijn brokstukken van een hemellichaam die niet volledig verpulverd werden bij het doorkruisen van de atmosfeer. Ze zijn erg gegeerd bij wetenschappers omwille van de schat aan informatie over het ontstaan van het zonnestelsel die ze mogelijk in zich dragen. Het is op dit moment niet duidelijk of de waargenomen meteoriet uiteindelijk ergens is neergekomen, dan wel volledig uiteen is gevallen alvorens de grond te bereiken.