L'Oréal ontslaat transgendermodel dat "alle blanken" racistisch noemt

L'Oréal
L'Oréal heeft haar eerste transgendermodel Munroe Bergdorf op straat gezet. Bergdorf had op Facebook van leer getrokken tegen het alomtegenwoordige racisme in de maatschappij en geschreven dat "alle blanken" racistisch zijn. Voor het cosmeticabedrijf kan die opmerking niet door de beugel.

Bergdorf, een 29-jarige transgendervrouw uit Londen, werd amper vier dagen geleden officieel het eerste transgender gezicht van L'Oréal, dat uitpakt met de diversiteitscampagne #allworthit, maar die carrière was van erg korte duur.

Ingeburgerd racisme

In een Facebookbericht, waarover de Britse tabloid Daily Mail gisteren berichtte, klaagde Bergdorf, die zelf een Jamaicaanse vader heeft, het ingeburgerde racisme van onze maatschappij aan. "Eerlijk, ik heb de energie niet meer om te spreken over het rassengeweld van blanken. Ja, ALLE blanken. Omdat de meesten van jullie niet eens beseffen of willen erkennen dat jullie bestaan, privileges en succes als ras gebouwd zijn op de rug, het bloed en de dood van kleurlingen. Jullie hele bestaan is doordrongen van het racisme. Van microagressies tot terrorisme, jullie hebben de blauwdruk voor deze zooi gecreëerd," luidt het.

Maar L'Oréal is niet gediend met de uitspraken van Bergdorf en zet haar nu alweer aan de deur. Volgens het cosmeticabedrijf zijn haar opmerkingen in strijd met hun waarden en wordt de samenwerking daarom beëindigd.

"Gesocialiseerd om racistisch te zijn"

Het model heeft via Facebook ondertussen gereageerd op haar ontslag en duiding verschaft over haar eerste Facebookbericht. Ze wijst erop dat de tekst in kwestie ging over het extreemrechtse geweld in Charlottesville.

"Erop wijzen dat het succes van het Britse rijk ten koste ging van kleurlingen, is niet iets dat iemand zou mogen beledigen. Het is een feit. Het is gebeurd," zegt ze. "Slavernij en kolonialisme door het blanke nationalisme speelden een erg grote rol bij de vorming van het Verenigd Koninkrijk en een groot deel van het Westen tot de supermacht die het vandaag is."

"Of we het beseffen of niet, hoe blanker je huid (dat geldt ook voor kleurlingen), hoe meer privileges je zal krijgen. Of dat nu gaat om toegang tot huisvesting, gezondheidszorg, tewerkstelling of krediet. Iemands huidskleur en ras spelen een erg grote rol in de manier waarop ze door de maatschappij behandeld worden, op basis van hoe blank ze zijn," gaat Bergdorf verder. "Toen ik zei dat 'alle blanken racisten zijn', had ik het over het feit dat de westerse maatschappij als geheel een systeem heeft dat haar wortels vindt in het blank nationalisme - dat blanken moet bevoordelen, voorrang geven en beschermen voor eender welk ander ras. Zonder het te weten zijn blanken GESOCIALISEERD om vanaf de geboorte racistisch te zijn. Het is niet genetisch. Niemand wordt als racist geboren."

Toen ik zei dat 'alle blanken racisten zijn', had ik het over het feit dat de westerse maatschappij als geheel een systeem heeft dat haar wortels vindt in het blank nationalisme - dat blanken moet bevoordelen, voorrang geven en beschermen voor eender welk ander ras

Munroe Bergdorf

Ironie

De vrouw wijst ook op de ironie van haar ontslag. "De ironie van dit alles is dat L'Oréal Paris me heeft uitgenodigd om deel uit te maken van een schoonheidscampagne die 'staat voor diversiteit'. Het feit dat er tot voor kort zo goed als geen grote merken make-up aanboden voor zwarte vrouwen en etnische minderheden, is te wijten aan racisme binnen de industrie," merkt ze op. "Als L'Oréal echt ondervertegenwoordigde vrouwen meer macht wil geven, moeten ze in de eerste plaats erkennen WAAROM deze vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in de industrie. De reden daarvoor is discriminatie," aldus Bergdorf.

"Ik sta voor tolerantie en aanvaarding, maar geen van beide dingen kunnen bereikt worden als we niet bereid zijn om te bespreken WAAROM intolerantie en haat in de eerste plaats bestaan," concludeert het model.

Als L'Oréal echt ondervertegenwoordigde vrouwen meer macht wil geven, moeten ze in de eerste plaats erkennen WAAROM deze vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in de industrie. De reden daarvoor is discriminatie

Munroe Bergdorf12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • lodewijk maesen

  spijtig dat geen vlaamse is anders was groen al daar om daar toppolitica van te maken!

 • Annelies Vandenbroeck

  Ze heeft gezegd ALLE blanken en dus moet ze zich niet in alle bochten staan wringen. Ze verwijt een ander wat ze zelf is, l ze is onverdraagzaam tegen blanken. Goed gedaan van L Oreal.

 • Nomade Nomade

  Heeft gelijk

 • petra edens

  Wat een rascistische opmerking..

 • zeki altin

  Vrijemeningsuiting telt niemeer als je bruin bent...