Kwetsend spandoek en poppen aan moskee in Den Haag is “een aanslag op de hele moslimwereld”

ANP
Tegen de gevel van de As-Soennah-moskee in de Nederlandse stad Den Haag is vanmorgen een spandoek geplaatst met daarop beledigende teksten aan het adres van de profeet Mohammed. Naast het spandoek was een etalagepop in Arabische kleding, half ontbloot en voorzien van baard, met in het kruis een babypop geplaatst.

Een woordvoerder van de Stichting as-Soennah meldde dat er tientallen gelovigen in de moskee aanwezig waren voor het ochtendgebed, toen de poppen en het spandoek werden neergezet. "Op bewakingsbeelden is te zien dat de poppen en het spandoek omstreeks kwart over vijf zijn geplaatst", zegt Abdelhamid Taheri, bestuursvoorzitter van de Stichting as-Soennah. Het incident was kort voordat kinderen koranonderwijs zouden volgen.

"Dit is geen aanval op alleen onze moskee, maar een aanslag op de hele moslimwereld", vertelt Taheri. "Het ochtendgebed was net aan de gang. Pas toen de moskeebezoekers naar buiten gingen, zagen ze de poppen en de teksten." Taheri wijst met een beschuldigende vinger naar rechts-extremisten. Op het spandoek is onder meer 'de Koran is vergif' te lezen. De omroep NOS meldt dat ook 'Profeet Mohammed kinderneuker' op het spandoek staat. 

De politie meldt dat ze met met de Stichting as-Soennah contact heeft gehad over het incident en dat ze de zaak onderzoekt. Taheri zegt nog niet te weten of hij aangifte gaat doen. "De politie in de wijk doet haar best, maar ik heb weinig vertrouwen in het openbaar ministerie. Aangiften bij eerdere aanvallen op onze moskee hebben nooit iets opgeleverd." Volgens hem wordt er door de verantwoordelijke autoriteiten te weinig opgetreden tegen moslimhaat.

Burgemeester Pauline Krikke reageerde "met afschuw". "In Den Haag hebben we het recht met elkaar van mening te verschillen, maar wel binnen de kaders van de wet en met respect voor elkaars denkbeelden, zonder dat we elkaar daarbij onnodig kwetsen en pijn doen", aldus de burgemeester in een verklaring.

Een spandoek en een Arabisch uitziende en deels ontblote pop en in het kruis een pop van een baby bij de As-Soennah-moskee in Den Haag.
ANP Handouts Een spandoek en een Arabisch uitziende en deels ontblote pop en in het kruis een pop van een baby bij de As-Soennah-moskee in Den Haag.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erik Snarevlis

  Als je één moslim beledigt beledig je heel de Islam, dat is geweten. WIj zijn eerder individueel beledigd, het is een cultuur verschil. Ons niveau in betrokkenheid in het religiezue leven is ook totaal verschillend. Als de imam slim en ingeburgerd is, zou hij niet de hele Islam erbij mogen betrekken en oproepen om de kalmte en vrede te bewaren, net zoals wij dat doen bij een islam gerelateerde aanslag waarbij doden vallen. Helaas lijkt het niet zo..

 • Gunter Deleyn

  Ten eerste bevestigen de historische bronnen (hadith) dat de profeet Mohammed met Aisha trouwde toen ze zes was en het huwelijk werd 'geconsumeerd' op negenjarige leeftijd. Dan was Aisha dus nog een kind. Volgens deze historische feiten was Mohammed inderdaad een paedofiel. Ten tweede wegens dit voorbeeld worden in veel moslimlanden kindhuwelijken uitgevoerd. Waarheid kwetst?

 • michel goethals

  bende onozelaars die dit doen.....de moslims moeten er ook maar mee leven daar er geen doden zijn zoals in zaventem......geweld moet afgekeurd worden

 • liesbeth reynders

  En een moord door een islamist is ook een aanslag op eigen volk overal ter wereld

 • Freddy Acx

  Een aanslag op de hele moslimwereld door een onozele pop, wij hier.in het Westen moeten andere aanslagen ondergaan ,en het zijn geen poppen die sterven, wat een middeleeuwse godsdienst is me dat, Freddy Acx,