Kwart van lading vrachtschip MSC Zoe nog altijd zoek, zegt Nederlandse regering

EPA
Meer dan tien maanden na het ongeluk met het vrachtschip MSC Zoe, dat ten noorden van de Waddeneilanden ruim driehonderd containers verloor, is een kwart van de overboord geslagen lading nog altijd niet gevonden. Dat meldt de Nederlandse minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen (VVD) vandaag.

Begin dit jaar verloor containerschip MSC Zoe 342 containers op de Noordzee boven de Waddeneilanden. Die containers, inclusief inhoud, waren samen goed voor een gewicht van 3,26 miljoen kilo. Daarvan is tot dusver 2,42 miljoen kilo uit zee opgevist of van de stranden gehaald. Spullen die jutters hebben meegenomen, zijn daarbij niet meegerekend.

De achtergebleven rommel ligt zo wijd verspreid over de zeebodem, dat het volgens Van Nieuwenhuizen geen zin heeft om te blijven doorzoeken met schepen. De zoektocht heeft nu al relatief veel brandstof gekost. Twee containers die eerder al gelokaliseerd werden, zullen nog wel worden geborgen.

De bergingsoperatie heeft tot nu toe naar schatting 35 miljoen euro gekost. Die schade wordt betaald door rederij MSC. De minister probeert nog tot afspraken te komen met het bedrijf over de vergoeding van kosten die daar in de toekomst nog bijkomen. 

Ook Nederlandse militairen hielpen begin dit jaar mee mee met het opruimen van de spullen op die op het strand waren aangespoeld.
AFP Ook Nederlandse militairen hielpen begin dit jaar mee mee met het opruimen van de spullen op die op het strand waren aangespoeld.
ANP
De ravage in januari was groot.
EPA De ravage in januari was groot.
ANP Handouts
ANP
AP
AP
ANPReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.