Kwart miljoen Rohingya krijgt eerste identiteitskaart van de VN

AFP
Meer dan 250.000 Rohingya die naar Bangladesh waren gevlucht na geweld in Myanmar hebben van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties hun eerste identiteitskaart gekregen. Daarmee kunnen ze aantonen dat ze recht hebben op een terugkeer naar Myanmar en zijn ze beter gewapend tegen mensenhandel. Voor de Rohingya zijn identiteitspapieren een compleet nieuw gegeven.

De Rohingya vormen een islamitische etnische minderheid die al generaties lang in Myanmar, aan de grens met Bangladesh wonen. Toch zijn ze al sinds 1982 staatloos, de toenmalige dictatuur weigerde hen als inwoners te erkennen. Het gevolg is dat de Rhonigya systematisch worden gediscrimineerd en met excessief geweld te maken krijgen. Geschat wordt dat ongeveer een half miljoen Rohingya gevlucht is voor het geweld, de meesten zijn naar buurland Bangladesh getrokken. 

Omdat ze geen identiteitspapieren kunnen voorleggen, is de situatie in het land waar ze opgevangen worden al even uitzichtloos. Staatslozen zijn technisch gezien geen burgers van een land, waardoor ze geen toegang hebben tot basisvoorzieningen als onderwijs, gezondheidszorg en werk. Ook reizen is voor staatslozen niet toegelaten. Concreet betekent dat voor de Rohingya dat ze niet zomaar kunnen terugkeren naar Myanmar als de situatie verbetert. 

Een vluchtelingenkamp van Rohingya in Bangladesh.
REUTERS Een vluchtelingenkamp van Rohingya in Bangladesh.

Daarom heeft de vluchtelingenorganisatie van de VN zo’n 250.000 Rohingya officieel geregistreerd in Bangladesh. Ze hebben nu een identiteitskaart, met onder meer een vingerafdruk en een irisscan. Hiermee kunnen ze aantonen recht te hebben op een terugkeer naar Myanmar als de situatie stabiliseert. Ook is het een wapen in de strijd tegen mensenhandel. 

Ongeveer 740.000 moslim Rohingya zijn de militaire repressie in Myanmar ontvlucht in augustus 2017. Ze voegden zich bij de 300.000 Rohingya die al eerder het geweld tegen hun moslimgemeenschap ontvlucht waren.

Volgens een raming van het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen leven zo’n 900.000 Rohingya-vluchtelingen verspreid in kampen. Op de verspreide identiteitsdocumenten voor iedere Rohingya die ouder is dan 12 jaar staan biometrische gegevens, een irisscan, digitale vingerafdrukken en foto’s. Ze vermelden naast de identiteit van de vluchteling ook Myanmar als land van herkomst.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.