Kwart miljoen boetes voor 1 km/u te hard in Nederland: “Dit ruikt naar spekken staatskas”

ANP
Automobilisten worden op wegen waar de maximumsnelheid 130 is massaal bekeurd als ze één kilometer per uur te hard rijden. Sinds 2012 zijn hiervoor bijna een kwart miljoen boetes uitgeschreven. Politiebonden vrezen dat daardoor het draagvlak voor bekeuren verdwijnt en dat vooral de staatskas profiteert, meldt het AD.

Met de microboetes voor één kilometer per uur te hard is sinds 2012 bijna 5 miljoen euro geïnd. Dat blijkt uit onderzoek van de krant naar alle kleine snelheidsovertredingen sinds de maximumsnelheid op sommige wegen 130 kilometer per uur is. In 2012 liepen nog geen tweeduizend automobilisten tegen de lamp. Sinds 2016 gaat het om bijna 70.000 overtredingen per jaar. De boete voor één kilometer uur te hard was in 2018 elf euro plus negen euro administratiekosten.

Op 130-wegen vond het kabinet de standaard flitsmarge die bijvoorbeeld meetfouten ondervangt te ruim uitvallen. Daardoor is besloten bij de maximumsnelheid van 130 eerder boetes te geven. Bestuurders bij wie na correctie 131 kilometer per uur is vastgesteld, krijgen een boete. Doordat op 130-wegen ook boetes worden uitgedeeld voor één, twee en drie kilometer te hard blijkt de 130-weg een soort boetefuik te zijn geworden. In totaal is er sinds de invoering van de nieuwe maximumsnelheid voor ruim 12 miljoen euro aan microboetes geïnd, waarbij automobilisten één, twee of drie kilometer harder reden.

Volgens politiebonden staat met deze boeteregen voor zulke kleine snelheidsovertredingen het draagvlak voor bekeuringen op het spel. Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP zegt in het AD: “Dit gaat ten koste van maatschappelijk draagvlak voor beboeten en handhaven.” De politiebond stelt dat “heel weinig mensen hier begrip voor hebben”. “Dit ruikt niet naar handhaven, maar naar het spekken van de staatskas.”
152 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric maier

  Datzelfde fenomeen kennen wij ook. Meer da nde helft van onze boetes gaan over overtredingen van 1 tot 6 km per uur. Vaak in zones die onduidelijk aangegeven zijn zoals afgeschenen zone 30 borden. maw, het is gewoon een wit bord met niks meer op.

 • William Inghels

  Dít is enkel voor de Belgen díe in Nederland rijden. Gewoon niet meer in Nederland komen, of overal 10 km/h trager rijden dan maximum snelheid. Onze politie zou beter ook de Nederlanders zeer streng bestraffen.

 • Johan Apatride

  Men wordt sneller gepakt in Nederland maar de boetes daar zijn veel goedkoper (vanaf 20€) dan bij ons.

 • Herwig Coryn

  Belastingen! Lees eens de teksten met Varoufakis zijn uitspraken. Staat lichtjaren verder van de wijze waarop we nu geregeerd worden. Het moet dringend anders of op een goede dag gebeuren er echte ongelukken in Europa

 • Peter Thys

  geen gezeur om die 1km/u te snel tot de dag het U overkomt Jan