Kussen, knuffelen en schouder aan schouder op een concert: in Nieuw-Zeeland kan het voortaan allemaal opnieuw

iStock
Inwoners van Nieuw-Zeeland zijn niet langer gebonden aan social distancing. Afgelopen nacht schakelde het land over op het laagste waarschuwingsniveau 1, nadat maandag de (voorlopig) laatste persoon met Covid-19-ziekteverschijnselen genezen werd verklaard en uit isolatie mocht.

De Nieuw-Zeelandse aanpak in de strijd tegen het nieuwe coronavirus loont. Het land met vijf miljoen inwoners telt tot nu toe ‘maar’ 1.154 bevestigde ziektegevallen en 22 doden. Nadat gisteren de laatste Covid-19-patiënte - een vijftigster uit Auckland - genezen werd verklaard, kondigde premier Jacinda Ardern (39) later op de dag aan dat Nieuw-Zeeland in de nacht van maandag op dinsdag zou overschakelen op het laagste waarschuwingsniveau 1, waarbij onder meer fysieke inperkingen niet meer gelden.

Jacinda Ardern, premier van Nieuw-Zeeland.
AP Jacinda Ardern, premier van Nieuw-Zeeland.

En dus zijn de Nieuw-Zeelanders vandaag wakker geworden in een land waar ze elkaar opnieuw de hand kunnen schudden of een kus geven, ook onbekenden. Tot middernacht waren handdrukken er nog verboden en moesten mensen twee meter afstand van elkaar houden. Voor collega’s op de werkvloer gold een afstandsregel van een meter. Ook concerten en sportwedstrijden kunnen voortaan weer georganiseerd worden, zonder rekening te houden met fysieke en sociale inperkingsmaatregelen. De gunstige evolutie van de coronacijfers leidde tot het schrappen van de laatste binnenlandse beperkingen afgelopen nacht.

Het loslaten van de maatregelen werd her en der gevierd in het land. Volgens The Guardian werd op sommige plaatsen vuurwerk afgestoken en wensten mensen elkaar “gelukkig nieuwjaar”. Juliet Gerrad, de wetenschapsadviseur van premier Ardern, schonk zichzelf om middernacht een whisky in om de start van risiconiveau 1 te vieren, zo deelde ze mee op Twitter.

Er gelden in Nieuw-Zeeland enkel nog strikte grenscontroles. Zo mogen alleen inwoners en hun familieleden het land momenteel binnen. Na aankomst moeten zij 14 dagen in quarantaine blijven. Directeur-generaal Ashley Bloomfield van het ministerie van Gezondheid sprak gisteren van een mijlpaal, maar zei dat een “voortdurende waakzaamheid voor Covid-19 essentieel” zal blijven.

Komend weekend kunnen onze tegenvoeters ook opnieuw sportwedstrijden bijwonen, zo deelde eerste minister Ardern gisteren ook mee. Bij de wedstrijden in het profrugby zijn toeschouwers weer welkom en de stadions mogen hun volle capaciteit benutten. “We zijn trots en dankbaar dat we als eerste professionele sportcompetitie in de wereld het voorrecht hebben onze teams weer te laten spelen voor volle tribunes”, reageerde directeur Mark Robinson van de Nieuw-Zeelandse rugbybond. De rugbycompetitie start zaterdag al met een duel in Dunedin tussen de Otago Highlanders en de Waikato Chiefs.

Lees ook:

Doortastend leiderschap gekoppeld aan degelijke wetenschap: zo temde Nieuw-Zeeland het coronavirus

GEES-voorzitter Erika Vlieghe: “Zorgwekkend hoe traag overheid zich voorbereidt op tweede golf” (+)

REUTERS
REUTERS
REUTERS
AP4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • dirk govaerts

  Joske de Zeeuw , het begint met hoe de bevolking is , ik denk dat de Kiwi's iets meer fatsoen en correctheid in zich hebben dan de engelsen .

 • Joske Zeeuw

  Ja Hans Willems, maar hier over het kanaal ligt ook een eiland, en daar zijn de resultaten toch iets anders.

 • Frank De Witte

  Ik ga niet kussen en knuffelen en schouderklopjes heb ik ook niet nodig als deze crisis voorbij is, ervoor trouwens ook niet. Raar dat sommige mensen daar zo'n nood aan hebben om constant mentaal opgekrikt te worden. Vroeger werd dat trouwens ook niet gedaan. Da's maar sedert die psychologen invasie dat dat hier ingevoerd geweest is, maar bepaald gelukkiger zijn de mensen daar precies niet van geworden.

 • Hans Willems

  Het grote voordeel van wonen op een eiland