Kunstenaar kruisigt zich aan Stefansdom uit protest tegen misbruiken

UNKNOWN
Een kunstenaar heeft zich vandaag levensecht op Goede Vrijdag en op 20 meter hoogte aan de beroemde Stefansdom in Wenen in de pose van een gekruisigde Jezus opgehangen. De spijkers en stigmata ontbraken; het bloed, de doornenkroon en de lendendoek niet.

Met zijn onaangekondigde actie wou de 44-jarige Emmerich Weissenberger reageren op het misbruikschandaal in de katholieke kerk, dat in Oostenrijk met de dag grotere proporties aanneemt. De kunstenaar hing ongeveer een half uur aan het kruis vooraleer hij door de politie werd afgevoerd. Na verhoor en het noteren van zijn persoonsgegevens werd de uit Graz afkomstige artiest vrijgelaten.

Hulpkreet
Weissenberger noemde zijn performance een "hulpkreet, want de kunst is steeds waarachtig". Het paasweekeinde, aldus de man, is er niet meer om de dood van Christus te herdenken, maar de "sociale dood van allen die slachtoffer van de Man in de Hemel zijn geworden"
 
Dat momenteel de hoofdingang van de Stefansdom wegens herstellingswerken deels ingepakt is, maakte de taak van de kunstenaar er eenvoudiger op. De Oostenrijkse kerk zei begrip op te brengen voor de actie van Weissenberger, maar bekritiseerde hem wel, wegens het aanbrengen van materiële schade en huisvredebreuk. (dpa/ypu)

UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN