Kroatische carnavalisten steken pop van homokoppel in brand

Screenshot video
KameraOne Screenshot video
Tijdens de jaarlijkse carnavalsoptocht in het Kroatische dorp Imotski werden twee poppen die een homokoppel met kind uitbeeldden in brand gestoken. De Kroatische president Zoran Milanovic heeft het voorval op Facebook veroordeeld: “Haat, intolerantie en onmenselijkheid zijn geen Kroatische traditie”. 

Het kleine dorp in het zuiden van Kroatië heeft amper 5.000 inwoners. Tijdens de jaarlijkse carnavalstocht dragen de inwoners traditiegetrouw poppen rond die de ontevredenheid van de inwoners weerspiegelen. 

Recent ontstond in conservatieve kringen ophef over een uitspraak van het Grondwettelijk Hof.  Die bepaalt dat koppels van hetzelfde geslacht pleegkinderen mogen opvangen. De organisatoren van de optocht vinden dat een kind bij een moeder hoort, en verdedigden in de Kroatische krant Slobodna Dalmacija dan ook hun keuze voor het verbranden van deze pop: “Wij blijven conservatief en houden vast aan traditie”. 

De keuze van de organisatoren van de carnavalsoptocht lokt veel negatieve reacties uit, en ook de Kroatische president sprak zich in een Facebookpost uit over de zaak. “De symbolische verbranding van partners van hetzelfde geslacht met een pleegkind is een droeve, inhumane en onaanvaardbare daad.” De president klaagt aan dat de organisatoren een “beschamende gebeurtenis” hebben georganiseerd onder het mom van traditie. “Haat en intolerantie zullen nooit Kroatische traditie zijn”, schrijft hij. 

In 2013 stemden maar liefst 65 procent van de Kroaten in een referendum tegen het homohuwelijk. 
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ivo Vandeneynde

  En dat hoort bij de EU! Ook alleen maar om geld te ontvangen. Niet om menselijk vooruit te gaan.

 • Joan Lute

  Homohaat is helaas alsmaar meer een evidentie aan het worden en het is intriest te moeten vaststellen dat hierin mensen die niet vertrouwd zijn met onze westerse normen en waarden met respect voor ieders eigenheid zo een bepalende rol spelen. Wettelijk hebben wij recht gelukkig te zijn met elkaar en te leven als koppels met dezelfde rechten als iedereen. Daarom is het verontrustend dat zoveel mensen zichzelf rechter wanen en ons bedreigen zodat wij ons moeten verschuilen.

 • Frank Van Santvoort

  Onnozelaars. En die zijn lid van de Europese Unie ! Vanuit de politiek natuurlijk complete stilte .

 • Tamzin Andersen

  Moet Europa en de rest van de wereld hier niet op reageren, het afkeuren en veroordelen ? Of telt dit alleen voor Aalst ? Hypocrieten !

 • paola nerozzi

  Allee en hier worden weer dingen gedaan omdat ze tegen homo's zijn man man laat ieder in zijn waarde het zijn ook maar mensen dus stop ermee hun te kwetsen of lesbische koppels wat denk ge dat man en vrouw perfect zijn misschien maar niet iedereen is perfect hetero's zijn ook niet perfect